Nieuws

Voormalig politiebureau in Meppel omgebouwd tot appartementen

Jarenlang was het een verlaten zolder, maar het voormalige politiebureau in Meppel wordt omgetoverd tot moderne woonruimte. “Toen we hier begonnen, zaten hier nog zo’n 50 duiven”, wijst eigenaar Edin Todic naar het dak.

Hij staat op de tweede verdieping van een pand midden in het centrum van Meppel. Tot en met 1977 was dit het politiebureau. Daarna raakte het pand aan de Hagenstraat in verval. Er zaten nog wel wat winkels op de begane grond, maar op de eerste en tweede verdieping is sinds die tijd niets gebeurd.

Eind 2021 komt daar verandering in. Edin Todic koopt samen met zijn broer Semir het pand. Hij verbouwt de bovenste twee verdiepingen tot zeven appartementen. Gelijk koopt hij ook het pand ernaast, waar tot en met vorig jaar een stomerij in zat. Hij betrekt de beide panden in de plannen. De achterkant van deze stomerij ondergaat een grote verbouwing en er komt een verdieping bovenop. Daar komen twee maisonnettes. Een maisonnette is een appartement van twee verdiepingen.

Gewapende overval
“We willen een groot gedeelte van dat oude karakter van de panden behouden”, zegt Todic. Dat lukt niet met alles. “Een paar cellen zaten nog in het pand, maar die hebben we eruit gesloopt.” In die cellen zit een hoop historie. Zoals op 24 december 1944, wanneer dit politiebureau het decor is van een gewapende overval.

Het is de tijd van de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers hebben net zeven verzetsmensen opgepakt en opgesloten. Allemaal zwaar mishandeld. Hen staat de doodstraf te wachten. Een groep verzetsmensen uit Meppel, bekend onder de naam ‘De Knokploeg’, wil ze bevrijden.

Over en weer wordt er geschoten. De operatie slaagt bijna volledig. Alle gevangenen worden bevrijd. Van de Knokploeg overlijden twee leden, een ander raakt zwaargewond. Een van de overledenen is Gerrit de Boer. Direct de dag erna worden zijn vader Jan en zijn 15-jarige broer Gerard opgepakt. Zij zouden dan ook wel in het verzet zitten, was de redenatie. Na twee weken komt Gerard vrij, maar Jan blijft vastzitten. Negen dagen voor de bevrijding van Meppel wordt hij doodgeschoten.

Houten balken
De cellen zijn dus weg, de duiven ook. Wat wel overblijft zijn oude houten balken op zolder. De steunbalken zijn volledig in ere hersteld. “Die waren flink verouderd. Nu glimmen ze nog net niet”, zegt Todic over de renovatie. Zo zijn er meer oude elementen behouden. “Je kan nog zien dat dit een herenhuis is”, wijst hij naar oude details. Grote oude deuren keren terug, menig kamer heeft nog een boog op de overloop en de ramen krijgen hun oude formaat weer terug. “Ieder appartement kijkt uit op de Meppeler toren.”

De appartementen en maisonnettes zijn tussen de 50 en 90 vierkante meter en kosten tussen de 250.000 en 290.000 euro. “De doelgroep is heel breed vanwege de prijsklasse. Het is zeker niet alleen voor de starter”, zegt makelaar Marjolein Houtman namens Van Dorsten. “Je moet goed ter been zijn, omdat er geen lift in komt. Maar verder is het vanwege de locatie voor iedereen geschikt.”

Politiebureau zit nu in stadhuis
In beide panden blijft er ruimte voor een winkel op de begane grond. Zodra de verbouwing voorbij is, gaan de ruimtes in de verhuur. Onder in het voormalige politiebureau zit nog een parfumerie. Het politiebureau zit tegenwoordig in het stadhuis. Daar is het twee jaar geleden naar toe verhuisd. Het pand waar de politie tussen 1977 en 2021 zat, wordt gesloopt. Daar wil woningcorporatie Actium zo’n 50 à 60 socialehuurwoningen bouwen.

En de naam van het appartementencomplex is ‘Het Postagentschap’. Van 1874 tot 1909 fungeerde het gebouw namelijk als post- en telegraafkantoor. Todic: “Dan ga je kijken wat beter past. Politiebureau of postagentschap.” Hij lacht. “Dan klinkt het laatste toch beter voor een appartementencomplex.” De verbouwing is rond eind september, begin oktober klaar.

Tekst/foto Stefan Klomp (RTV Drenthe)