Voorjaarsschoonmaak op Joodse begraafplaats Meppel
Vijftig centimeter lang gras, kapotte stenen en een wandelpad vol wildgroei. Toen er een tijdlang niemand naar omkeek, ging de Joodse begraafplaats in Meppel snel achteruit. Maar er zit verandering in: een nieuwe stichting heeft de handschoen opgepakt. Gistermiddag deed zij haar jaarlijkse voorjaarsschoonmaak.
Elsbeth van der Horst weet nog goed hoe de begraafplaats eruitzag toen zij daar voor het eerst kwam. “Armzalig, armoedig en verdrietig. Het zag er niet uit.” Nabestaanden van de mensen waren er niet meer. “De Tweede Wereldoorlog heeft een gigantisch gat geslagen”, aldus Van der Horst. Daarom werd een stichting opgericht om het onderhoud te waarborgen, maar daar kwam uiteindelijk ook een eind aan. Een nieuwe groep Meppelers heeft de handschoen nu opgepakt.
“We zijn met een bestuur van zes mensen en tientallen vrijwilligers”, vervolgt Van der Horst. “Mensen met verschillende religies, maar dezelfde passie: onderhoud van deze plek en het voortbestaan waarborgen. Er is in Meppel niets meer over van het Joods erfgoed omdat alles is afgebroken. Behalve de begraafplaats is er niets authentieks. Dat is schrijnend, want dit was een groot onderdeel van de Meppeler bevolking. Dit moet blijven bestaan.”
Overledenen herrijzen
Volgens Eduard Huisman van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap is de actie erg bijzonder. “Zo’n grote groep vrijwilligers is uitzonderlijk. Mede door de kracht van Elsbeth is dit gerealiseerd. Er zijn weer duidelijke paden en grafstenen. Dit is weer een herkenbare begraafplaats, en daar ben ik heel blij mee.”
Huisman heeft zelf ook een persoonlijke band met de plek. Veel van zijn voorouders kwamen uit Meppel en zijn hier begraven. Het raakt hem omdat binnen het Jodendom de begraafplaats erg belangrijk is. Het Oude Testament schrijft dat als de verlossing komt, de overledenen kunnen herrijzen en terugkeren als mens. “De bijdrage van alle vrijwilligers om dat te realiseren is goud waard”, aldus Huisman.
Stenen lijmen
De stichting heeft nog genoeg plannen voor de komende jaren. De stenen worden voorzien van duidelijke letters, zodat onderzoek naar de stambomen gedaan kan worden. Ook worden kapotte stenen hersteld en weer aan elkaar gelijmd. Verder zijn er stenen omgevallen. “Een expert komt ons leren hoe je zo’n steen op goede wijze weer rechtop zet”, aldus Van der Horst, die doorgaat met de stichting vanwege een belangrijk doel: de begraafplaats moet erfgoed worden. “Ik hoop dat de gemeente daaraan wil meewerken, want dit is een unieke plek voor Meppel”, besluit Van der Horst.
Teskt RTV Meppel Foto RTV Drenthe