Voetbalclubs Meppel in de wachtkamer voor fusie
Het is angstvallig stil rondom de fusieplannen van voetbalclubs FC Meppel, MSC en Alcides. En dat bevalt de clubs niet. Want hoe stiller het wordt, hoe groter de kans is dat het hele avontuur mislukt, terwijl het er op dit moment nog erg kansrijk uitziet. Om de gemeente snel aan tafel te krijgen willen de clubs de gemeente verleiden met verhuisplannen.
In een voetbaltas horen schoenen en scheenbeschermers, maar de tas van FC Meppel-voorzitter Hans ter Voorde raakt steeds voller met andere zaken. Er zijn steeds meer ideeën over de fusie. Zo is er al een schets hoe het toekomstige sportpark eruit kan zien. “Een kantine met tribune ervoor vinden we mooi.”
Toch zit er nauwelijks vooruitgang in de plannen. De voetbalclubs zitten in de wachtkamer omdat de gemeente geen stappen zet, zo is het verwijt. En dat terwijl de fusie valt of staat met steun van de gemeente.
Verhuizing
Vanaf het eerste moment is één ding duidelijk: de clubs vinden een nieuwe accommodatie cruciaal voor de fusie. “We willen niet drie verschillende accommodaties in leven houden. Qua kosten, maar ook niet voor de cultuur. We moeten historie niet vergeten, maar wel samen opnieuw starten”, legt Alcides-voorzitter Stephan Lammerink nog eens uit.
Hij realiseert zich goed dat sportpark Ezinge – waar de drie clubs nu zijn gehuisvest – een peperduur stukje grond is. “We zitten aan de snelweg, dat maakt deze grond interessant voor bedrijven. Ook het centrum is dichtbij, wat dit enorm geschikt maakt voor woningbouw. Projectontwikkelaars zullen in de rij staan voor deze A-locatie.”
“Ik zou het daarom goed begrijpen als de gemeente ons zou willen verhuizen”, vervolgt Lammerink. “Als de gemeente kan verdienen aan deze grond en met de winst wil bijdragen aan een nieuw sportcomplex voor ons, verderop in de stad, vind ik dat een mooi scenario.”
Onderwijs
“Men bouwt bedrijven graag langs de grote weg, en naast ons veld ligt een knooppunt van snelwegen”, vult FC Meppel-voorzitter Ter Voorde aan, die zich ook kan vinden in een verhuizing van de clubs. “Maar wellicht is het ook mogelijk om Ezinge efficiënter in te delen. Dan kun je een deel van dit gebied verkopen, en schuiven wij de velden gewoon dichter op elkaar.”
MSC-voorzitter Arjan Jonkers denkt dat de gemeente heel goed op de hoogte is van de economische waarde die het sportpark kent. Hij wijst echter ook naar de scholen die op Ezinge zitten en naar het plan om CSG Dingstede naar Ezinge toe te verhuizen. “Er moeten ook sportvelden blijven waar het onderwijs terecht kan.”
Uitstel of afstel?
De wil om mee te denken is een handreiking aan het nieuwe college van de gemeente, in de hoop dat er snel een gesprek volgt. Want ook de heren weten dat op uitstel, afstel kan volgen.
“Meppel moet dus keuzes maken welke richting het op wil met de sterk verouderde sportlocatie Ezinge. Wordt het grondig renoveren en herinrichten, of een heel nieuw sportpark elders in de gemeente? Een keuze die heel snel gemaakt moet worden om de mogelijke Meppeler voetbalfusie niet in gevaar te brengen”, vervolgt Jonkers.
‘Waken voor omslaan sentiment’
“De gemeente moet zich beseffen dat wij dit met vrijwilligers doen”, zegt Ter Voorde. “Zij moeten de fusie dragen. Als het te lang duurt verandert het sentiment, haken zij weer af en raakt dit in verval.” Volgens Lammerink krijgt nu iedereen energie van het fusieplan. “Het zou jammer zijn als dat verdwijnt. Het gaat nu nog over een fusie van drie gezonde clubs. Dat kan over vijf of tien jaar ook anders zijn en dan is het verhaal minder goed. Dat wil je niet.”
Ook Jonkers (MSC) vreest dat het sentiment verandert als de fusieplannen te lang stilliggen. “Dat zou eeuwig zonde zijn. Pas wanneer duidelijk is waar de toekomst van de voetbalverenigingen ligt in Meppel, kunnen wij onze vrijwilligers vragen om een fusie verder voor te bereiden.”
Doel voor Meppel
Als de gemeente overstag gaat, gaan de voorzitters terug naar de leden. Uiteindelijk is de beslissing aan hen of de fusie doorgaat. Op dit moment zijn de leden overwegend positief, melden de clubs. Lammerink: “Zij zien ook de kans die er ligt om één club te bouwen waar iedereen terechtkan. Ongeacht talent, geslacht of leeftijd. Dit wordt een spannende club voor héél bewegend Meppel.”
“Nu de gemeente nog zover krijgen om in actie te komen”, lacht Ter Voorde. “Als dit lukt hebben we één vereniging met uitstraling in Meppel die de stad op de kaart gaat zetten. We zullen het daarom blijven aanjagen. Wellicht moeten we in het najaar eens met de voetbaltas vol plannen naar het gemeentehuis.”