Nieuws

Verbouwing stadhuis van Meppel voor ruim 6 miljoen euro mag toch door

Het is een ‘volstrekt impopulair onderwerp’, maar een meerderheid van de gemeenteraad in Meppel is toch akkoord om voor 6,3 miljoen euro het stadhuis van Meppel te gaan verbouwen.

Burgemeester Richard Korteland weet dat dit waarschijnlijk niet goed gaat vallen bij de inwoners. “Ik voorspel nu al: u gaat geen applaus hiervoor krijgen. Laten we elkaar niet voor de gek houden”, zegt hij tegen de raadsleden.

Het onderwerp is al meerdere malen in de gemeenteraad besproken en meerdere malen afgeschoten. Oorspronkelijk was het plan een investering van 7,8 miljoen euro. Dat vond de lokale politiek te veel geld. Die stelt dat alleen het noodzakelijke moet gebeuren, en dat kan volgens de gemeente voor 6,3 miljoen euro.

Agressie tegen medewerkers

Het noodzakelijke omvat vooral de veiligheid. Dagelijks zijn er incidenten in het stadhuis en worden medewerkers onheus bejegend. Daar zit ook agressie bij. Vorige week werd het plan ook besproken en toen was de gemeenteraad nog zeker niet enthousiast hierover. Maar tussen vorige week en nu hebben ze extra informatie gekregen.

“Het is ons nu duidelijk geworden dat het hoogst noodzakelijke een forse investering vraagt”, zegt Egbert Knorren, fractievoorzitter van het CDA, dat zich meerdere malen kritisch heeft uitgelaten.

Alle partijen zijn het erover eens dat de medewerkers veilig moeten kunnen werken. Afgezien van de veiligheidsmaatregelen moet de verbouwing ook zorgen voor een verbetering van de privacy van bezoekers. Zo zijn spreekkamers – waar bijvoorbeeld persoonlijke gesprekken worden gevoerd over zorg – niet geluidsdicht.

Geen gejuich

Behalve het CDA wilde de PvdA eerder ook niet veel weten van de verbouwing, maar ook deze partij is nu om. Alleen de SP blijft tegenstander van de verbouwing.

Toch doet het voorstel nog wel pijn bij de partijen. Dat komt door de kosten: ruim 6 miljoen euro. Geld wat de gemeente nooit heeft gespaard. Dat betekent nu dus dat er plots 6,3 miljoen euro op tafel moet komen.

Het zet de meeste partijen tot denken. In juni bespreekt de gemeenteraad de financiën van de gemeente. Partijen hinten er meteen op om voortaan te gaan sparen voor kosten als deze, zodat het niet meteen een klap in het gezicht is. “Dit zijn voorspelbare kosten. Je weet dat er onderhoud nodig is in de loop der tijd”, concludeert burgemeester Richard Korteland.

Stefan Klomp (RTV Drenthe)