Valentijnsdag van anonieme liefde naar ik houd van je
Als je diep in de historie van de Valentijnen in de geschiedenis duikt dan vind je heel wat stichtelijke verklaringen voor Valentijnsdag. Uit de Romeinsetijd tot diep in de Middeleeuwen. Echter die hebben allemaal niets te maken met de Valentijnsdag zoals wij die tegenwoordig kennen. We hoeven niet zover terug in de tijd naar de Verenigde Staten waar het uit commercieel oogpunt het een dag was met nadruk op anonieme liefde.
14 Februari werd de dag om je stille geliefde extra aandacht te geven. Een rood hart en een bos met rode rozen. Het waaide over naar Nederland. In Nederland werd Valentijnsdag in de jaren 90 een groot commercieel succes. Cadeauwinkels, boekwinkels, lingeriewinkels en bloemenwinkels profiteerden. Begin 2000 deed nog zo’n 35% van de Nederlanders mee aan Valentijnsdag daarna liep het terug om tijdens de coronacrises weer op te leven.
Het accent verschoof van anonieme liefde naar een bevestiging van houden van van ouders en grootouders en kinderen. Momenteel grijpt toch ca. 25 % van de Nederlanders in deze donkere dagen Valentijnsdag aan om zijn liefde te betuigen meestal aan naasten maar ook nog altijd anoniem.
Christie Adams/ foto Shutterstock (RTV Meppel)