Vaccinaties tegen apenpokkenvirus vanaf 1 augustus van start
Een specifieke groep mensen ontvangt een persoonlijke uitnodiging van GGD Drenthe om zich te vaccineren tegen het apenpokkenvirus (monkeypox). Deze vaccinatie is uit voorzorg, omdat ze later mogelijk het apenpokkenvirus oplopen. Vanaf 1 augustus kunnen zij tijdens een speciaal spreekuur een vaccinatie krijgen in Drenthe.
Alleen mensen met een uitnodiging ontvangen een vaccinatie
Mensen kunnen zich niet zelf aanmelden voor een vaccinatie. Er is een specifieke doelgroep door het RIVM aangewezen. Het gaat om mensen die geregistreerd staan als gebruiker van de hiv-preventiepil PrEP of daarvoor op de wachtlijst staan. Daarnaast komen ook hiv-patiënten in aanmerking. Evenals mensen die bij het Centrum Seksuele Gezondheid in beeld zijn als iemand met een verhoogde kans op een soa.
Hoe gaat dat in Drenthe?
De eerste groep die is geselecteerd voor deze vaccinatie, zijn Drenten die bij de GGD (via Centrum voor Seksuele Gezondheid) bekend zijn. Daarna volgt ook snel de groep die via huisartsen in beeld is. GGD Drenthe nodigt mensen uit via het kanaal waarop er op andere momenten ook contact is geweest (sms, whatsapp of via de mail). In de uitnodiging staat hoe en wanneer er een afspraak kan worden gemaakt.
Besmettelijkheid
Appenpokkenvirus is besmettelijk en dus overdraagbaar. Toch is het anders dan we kennen van Covid-19. Het virus kun je krijgen door intiem contact (zoenen, vrijen en seks) met iemand die besmet is. Heel soms kan het ook via onbeschermd contact met besmet materiaal (bijvoorbeeld beddengoed) worden overgebracht. Het virus kan binnendringen via de slijmvliezen en kleine wondjes/scheurtjes in de huid. Voor de meeste mensen is het niet gevaarlijk, al kan het dodelijk zijn voor mensen met een heel zwakke afweer. Dat komt in Europa bijna nooit voor. Je kunt er wel een tijdje goed ziek van zijn. Na een paar weken genees je vanzelf.
Maatregelen om besmetting te voorkomen
Het vaccineren is een belangrijke maatregel om verspreiding van het apenpokkenvirus te voorkomen. Ook blijft het van belang om alert te zijn op de symptomen van monkeypox en is de naleving van de leefregels belangrijk. Nadat er een apenpokkenvirus bij iemand is vastgesteld, voert GGD Drenthe bron- en contactonderzoek uit.
Vragen?
Informatie over monkeypox, het vaccin, de besmettelijkheid, leefregels en meer, staat op de website van het RIVM
Foto Shutterstock