Tot 12 jaar cel geëist tegen verdachten Nijeveen
Het Openbaar Ministerie heeft vandaag celstraffen van vier tot twaalf jaar geëist tegen tien mannen die vorig jaar een prominente rol zouden hebben vervuld rond een grote cocaïnewasserij in Nijeveen. Voor de rechtbank in Amsterdam spraken de aanklagers van een ‘goed georganiseerd, strak aangestuurd’ crimineel samenwerkingsverband.
De hoogste strafeis werd bij verstek uitgesproken tegen de 52-jarige Oguz H. De Tilburger verdween vorig jaar van de radar nadat de politie het lab was binnengevallen en is sindsdien spoorloos. Tegen zijn Colombiaanse medeverdachte Alejandro C. (41) – eerder in de VS tot 32 jaar cel veroordeeld wegens cocaïnesmokkel – eiste het OM tien jaar cel. De overige mannen hoorden strafeisen van vier, zeven en acht jaar cel.
‘Grootste opgerolde wasserij ooit’
Het vorig jaar augustus opgerolde lab – ondergebracht in een manege – werd na de ontdekking omschreven als de grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland aangetroffen. Volgens het OM had het zo’n enorme capaciteit, dat het bij een jaar aan productie goed was voor een opbrengst van ruim 2,1 miljard euro. In de wasserij lagen tienduizenden liters chemicaliën en ongeveer 100 kilo cocaïnepasta. Bij een inval in Apeldoorn stuitten agenten nog eens op 120.000 kilo steenkool, waarvan 22.000 kilo cocaïne bevatte.
De verdachten hebben zich grotendeels beroepen op hun zwijgrecht. Ze kwamen in beeld na de hack van chatdienst Encrochat, waarbij de politie versleutelde berichten op PGP-telefoons kon meelezen. Een groot deel van het bewijs is afkomstig uit het ontsleutelde berichtenverkeer. Daaruit bleek onder meer dat voorafgaand aan het lab in Nijeveen twee productielocaties in Zuid-Holland en Noord-Brabant operationeel waren.
Paardenhandelaar en manege-eigenaar Jan B. (65) werd eerder al veroordeeld tot drie jaar celstraf. Volgens de rechtbank speelde B. een ‘actieve en onmisbare rol’ bij de opbouw van de wasserij en was hij erop uit om makkelijk veel geld te verdienen. B. is tegen de uitspraak in beroep gegaan. Wanneer dat dient, is nog niet duidelijk. Veertien anderen – die tijdens de inval vorig jaar werden opgepakt – kregen ook celstraffen opgelegd.
‘Staat symbool voor ondermijning’
Het OM vond de handelswijze van de vermeende bende ‘symbool staan voor wat ondermijning is’. Niet alleen door een manege als dekmantel te gebruiken voor een cokelab, ook door het omkopen van een politieman. De betrokken agent kreeg volgens het OM 7.500 euro toegeschoven voor het herhaaldelijk opdiepen van informatie over Tilburger H. uit de politiesystemen. Hij kreeg eerder drie jaar cel.
De uitspraak is 1 maart.
Bron RTV Drenthe
Foto Nudrenthe.nl