Sterk Meppel grote winnaar, ook D66 groeit in Meppel
Een feestelijke stemming op het stadhuis in Meppel gisteravond. Overduidelijk bekoelden alle politieke partijen van een intense campagneperiode. Het was burgemeester Korteland die via een belverbinding het verlossende antwoord gaf. Meppel kwam mondjesmaat naar de stembus, maar bepaalde dat Sterk Meppel stevig in het zadel blijft. Ook D66 won een extra zetel.
Onder aanvoering van de kersverse lijsttrekker Eduard Annen stijgt Sterk Meppel naar zeven zetels in de gemeenteraad. “Het maakt mij supertrots”, reageert Elisabeth Bakkenes van Sterk Meppel op de zetelwinst. Zij was de afgelopen vier jaar lijsttrekker, maar geeft het stokje van fractievoorzitter over aan Eduard Annen. “We zijn natuurlijk een echte actiepartij en hebben zowel binnen als buiten het college gestaan. Dat we de afgelopen vier jaar zo’n stabiele factor zijn geweest, en veel zaken hebben kunnen verwezenlijken, daar ben ik heel erg trots op. En daar gaan we de komende vier jaar hard aan verder werken.” Het fietsbeleid wil Sterk Meppel als eerste aanpakken. “Fietsen moet op één komen te staan. Wonen is ook belangrijk, er moet meer gebouwd worden voor echte Meppelers. Bouwen voor onze inwoners, en niet voor investeerders.”
Stuk makkelijker
Uitgerekend collegepartners VVD en CDA verloren. Waar Annen in zijn eerste periode overwint, geldt dat niet voor Robin van Ulzen en Egbert Knorren. Net als Annen trokken zij voor het eerst de kar, maar met minder succes. De komende vier jaar hebben zij elk een zetel minder op het stadhuis. “De tranen staan niet mijn ogen”, reageerde Van Ulzen. “Ik vind het jammer, maar we hebben hier wel rekening mee gehouden.” Hij wil opnieuw meedoen in het college. “The best is yet to come.” Ook Knorren begreep het zetelverlies. Volgens hem past het bij de landelijke trend. “Ik ben nooit tevreden met verlies, maar we mogen trots zijn op dit resultaat.”
Als VVD en CDA beide een zetel verliezen en Sterk Meppel er een bij krijgt, is er nog één zetel vacant. Die gaat naar het D66 van Jeannet Bos. Zij zit de komende vier jaar niet meer alleen in de raadszaal maar mag nu twee zetels bezetten. “We zijn hartstikke blij met dit resultaat. Hier wordt het leven een stuk makkelijker van in de raad”, aldus Bos.
Keihard knokken
Gert Stam was vier jaar geleden de vierde partij van Meppel, en blijft dat. “De coalitie heeft een zetel verloren dus er worden aardige gesprekken straks.” Xander Topma van de SP wilde heel graag meeregeren en deelnemen aan het college. Nu zijn partij op twee zetels blijft wordt dat lastig. “We hebben wel laten zien dat we een aardige basis hebben gebouwd in Meppel. Twee zetels past ook wel bij ons.”
Annie Huisman bleef met haar Partij van de Arbeid op twee zetels steken. Ze hoopte op meer, maar belooft er niet minder zichtbaar om te zijn. “We gaan keihard knokken en weten wat ons te doen staat, met name op sociaal beleid.” Anouk de Vlieg blijft met GroenLinks met één zetel in de raad. “We hebben de afgelopen vier jaar veel weten te bereiken, dat blijven we doen.”
Lage opkomst
“Formeren wordt niet makkelijk”, zegt Eduard Annen van Sterk Meppel. Hij noemt vooral uitbreiding van de haven als punt waar flink verschillend over gedacht wordt. Zelf wil hij graag aan de knoppen zitten. “Wij hebben 228 punten in ons verkiezingsprogramma om voor te strijden. We hebben wat te doen.
Opvallend was de lage opkomst in Meppel. Men kwam mondjesmaat naar de stembus. 53,2 procent van de stemgerechtigden kwam stemmen. Dat lag in 2018 nog op 60,4 procent.
Foto Arjan Tien