Regio

Start bouw nieuw entreegebouw Waterloopbos

Begin volgende week start Natuurmonumenten met de bouw van het nieuwe entreegebouw in het Waterloopbos. In de loop van het jaar wordt het nieuwe gebouw op het grote grasveld tegenover het kunstwerk Deltawerk// gerealiseerd. Eind 2023 zal het in gebruik worden genomen.

Gebiedsmanager Philip Makkink van Natuurmonumenten: “Ik ben heel blij dat we kunnen starten met de bouw. Al bij het eerste idee in 2016 om de ingang van het Waterloopbos naar het gebied bij het Deltawerk// te verplaatsen, was een nieuw entreegebouw onderdeel van de plannen. Ik kijk er naar uit om eind 2023 onze bezoekers te kunnen ontvangen in een gebouw dat het bijzondere verhaal van Rijksmonument Waterloopbos helpt vertellen.”

Horeca en expositie
Bezoekers kunnen in het nieuwe entreegebouw en op het bijbehorende terras straks terecht voor koffie/thee, lunch en diner. Bij de informatiebalie biedt Natuurmonumenten volop de ruimte voor informatie over het gebied en de verschillende activiteiten en routes die er te beleven zijn. De nieuwe expositie over het verleden, heden en de toekomst van het Waterloopbos zal een prominente plaats innemen in het gebouw.

Waterloopkundig Laboratorium
Bij het ontwerp van het nieuwe entreegebouw heeft architect Franz Ziegler van architectenbureau Ziegler|Branderhorst de bijzondere geschiedenis van het Waterloopbos als uitgangspunt genomen. Zo is de vorm gebaseerd op de oude bouwketen die vroeger in het Waterloopkundig Laboratorium bij de verschillende modelplaatsen stonden.

Waterloopbos en Paviljoen Het ProefLab// gewoon toegankelijk
Natuurmonumenten probeert de overlast voor de bezoekers van het Waterloopbos het komende jaar zoveel mogelijk te beperken. Het bos is gewoon toegankelijk evenals Paviljoen Het ProefLab//. Mocht in verband met werkzaamheden het toegangspad vanaf de parkeerplaats naar het paviljoen tijdelijk afgesloten worden, dan wordt ter plekke een omleidingsroute aangegeven.

Het nieuwe entreegebouw wordt mogelijk gemaakt door subsidies van provincie Flevoland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Tekst Martine Otten/ foto © Ziegler Branderhorst