Speciaal paardrijden gered met crowdfunding
Het paardrijden voor gehandicapten in Drenthe is voor de komende jaren veiliggesteld, tot grote vreugde van de cliënten. Paardrijclub PGM De Baander in Meppel heeft een nieuwe tillift.
“Zo. Gaan we deze kant op en laat ik je zakken. Papa is in de buurt.” Met een zachte stem begeleidt Jennie van de Vegte een cliënt vanaf het huifbed naar haar rolstoel. Ondertussen zit de volgende cliënt al te wachten. Huifbedrijden, het is een uitkomst voor mensen met een handicap die genieten van ritten met een paard.
In Meppel is de laatste maanden flink gespaard voor een nieuwe tillift en daar zijn gebruikers heel blij mee. “Ze ontspant hier heel erg van en gaat rustig liggen”, vertelt Hélène Oosterdijk. Ze is moeder van Elisabeth, die klaar is voor haar ronde op het huifbed. “Soms valt ze er ook van in slaap, vandaag lag ze er met een grote glimlach. Je merkt dat ze er ontspannen van raakt. Het is heel goed voor haar.”
Het in- en uitstappen gaat erg soepel dankzij de gloednieuwe tillift. De vorige lift was nodig aan vervanging toe. “De oude lift, dat kon niet meer”, vertelt PGM-voorzitter Peter van Asselt. “Hij was nog wel goedgekeurd maar het begon onveilig te worden. Het voelde niet goed en je moet veilig kunnen werken. De mensen zijn aan ons toevertrouwd en die verantwoording pakken we dan ook.”
Handen omhoog
De nieuwe lift kostte bijna 4.000 euro. Dankzij Sportfonds Parapaard is het gelukt, samen met dat fonds werd succesvol een crowdfunding opgezet. Alleen was het niet gelukt, want de stichting is grotendeels afhankelijk van sponsoren en donaties. “Het had een enorm gat in de begroting geslagen, waardoor we financieel in de problemen waren gekomen. Gelukkig is het op deze manier geslaagd, want zonder lift kunnen we de cliënten niet helpen. Nu is de toekomst van ons veiliggesteld. Achter de schermen stonden we met de handen omhoog, en hebben we er een borreltje op gedronken.”
“En wij zijn er net zo blij mee”, vertelt Oosterdijk. Zij ziet bij terugkomst van de rit een grote glimlach op het gezicht van Elisabeth. “Het is de beweging van de pony’s die het bijzonder maakt”, aldus Oosterdijk. “Dat werkt enorm goed op haar spasticiteit en welbevinden. Dat het in de buitenlucht is, maakt het ook nog extra prettig.”
Heilzaam
27 keer per week gaat het huifbed eropuit, dus animo is er genoeg. Dat komt volgens de ruiter door de heilzame werking. “Als de cliënt op de kar ligt, ligt hij of zij met de rug op de rug van de paarden”, legt Van de Vegte uit. “Dat werkt net als een massage. Het verbetert de bloedsomloop, stimuleert de darmen en het heeft ook nog effect voor spasmen omdat het de spieren ontspant. Dit is heerlijk voor ze, omdat ze eigenlijk altijd in de rolstoel zitten en niet weten wat lopen is. Nu hebben ze paarden die de benen voor ze zijn.”
“En ze beleven ook nog eens iets”, vervolgt de instructeur. “Ze horen het geluid van paardenhoeven op de straat en de fluitende vogeltjes. De cliënten, vaak met een meervoudige beperking, genieten hier echt van. Dat lees ik af aan hun gezichten. Als ze binnenkomen hebben ze soms veel onrust bij zich, en na de ritten gaan ze ontspannen weer naar huis.”
Met de nieuwe lift is de Baander klaar voor de toekomst. “Maar ik zou nog wel één oproep willen doen”, zegt ze. “Als we wat meer vrijwilligers zouden hebben zou het allemaal wel soepeler zijn. Nu doe ik het veelal alleen. Ik hoop dat er mensen zijn die ons willen helpen.”
Tekst en foto: RTV Meppel