Sint Maarten feest van overlevering en traditie
Vrijdagavond was het voor veel kinderen weer tijd om met lampionnen langs de deur te gaan. Een mooie traditie die de afgelopen jaren in het slop dreigde te geraken door de pandemie beperkingen. In Meppel werd de traditie weer spontaan opgepakt. Alhoewel als we de reactie op social media mogen geloven in de ene wijk uitbundiger dan in de andere. We zien reacties als : “ik heb niemand aan de deur gehad” tot “wij kregen er wel 40 aan de deur”. De foto’s zijn genomen in de Ambonstraat.
Sint Maarten werd volgens Wikipedia bekend doordat hij als soldaat de helft van zijn mantel gaf aan een arme bedelaar en na een droom koos verder te leven als een christen. De meningen hoe het met lampions langs de deur gaan is ontstaan variëren. De meest voor de hand liggende is dat Sint Maarten lange tijd een feest voor de armen was. Zij gingen nadat de oogst binnen was met lichtjes langs de deur voor giften.
Rijke ouders zagen hun kinderen aanvankelijk liever niet meedoen. Die houding veranderde in de tijd. Hieruit is een mooie traditie ontstaan die vrij is van religieuze of politieke lading. De traditie heeft in veel landen vele gezichten maar beperkt zich in Nederland hoofdzakelijk tot kindervermaak op 11 november.
RTV Meppel/ foto Arjan Tien