Nieuws

Reststromen: kromme asperges worden bitterballen

Bitterballen van kromme asperges, crackers van meelwormen en jam van aardbeien met een gekke vorm. Het wordt allemaal gemaakt in het Fieldlab in Meppel. Met één doel: voedselverspilling tegengaan.

“Ons doel is om mensen bewust te maken van het feit dat we aan de productiekant van voedsel al een heleboel weggooien voordat het in de supermarkt terechtkomt”, legt initiatiefnemer van het Fieldlab, Stefan Dingemanse, uit. “We kunnen dus nog een heleboel met de reststromen die we op dit moment weggooien.”p geselecteerd als afspeelkwaliteit

In Nederland wordt jaarlijks ongeveer 2 miljard kilo aan voedsel verspild. Dat gebeurt in de hele voedselketen: van de boer tot het bord. Daar weet aspergekweker Eric Weiland alles van. Er zijn jaren geweest dat Weiland een paar honderd kilo asperges in de week moest weggooien.

Dat heeft alles te maken met de kromme asperges. Tijdens een nat en koud voorjaar groeit de asperge slecht, waardoor de kans op kromme asperges groter is. Die kromme asperges passen niet in de schilmachine en worden dus weggegooid. “Dat is jammer”, zegt Weiland. “Het gebeurt met aardappelen, bloemkolen, komkommers en dus ook bij ons met asperges. De asperges kan je natuurlijk gebruiken voor in de soep, maar je kan ook geen 500 liter soep in de week klaarmaken, want daar is ook geen vraag naar.”

Bijkomend probleem van de te kromme asperges is dat de consument ze laat liggen. “De consument wil een beperkt aantal. Het is echt maar 1 of 2 procent van de kromme asperges die je kwijtraakt.” Terwijl er qua smaak geen enkel verschil in zit. “De kwaliteit is goed. Alleen de uitstraling is anders. Er mankeert eigenlijk niets aan.” Handmatig schillen van de asperges kost veel extra tijd, waarmee het product duurder wordt en de consumenten het ook laten liggen.

In de vriezer van het Fieldlab ligt nu 160 kilo kromme asperges. Daar worden bitterballen van gemaakt. De reststroom wordt hier dus verwerkt tot een houdbaar product. “Die gaan we afzetten bij lokale bedrijven, dus restaurants. Maar we gaan het ook gebruiken voor onze eigen catering”, legt Dingemanse uit.

Win-winsituatie
“Dit is alleen maar een win-winsituatie”, zegt Weiland. “Er vindt geen voedselverspilling plaats. Het is voor ons en voor de jongens aantrekkelijk. Ze kunnen er hele leuke dingen mee maken.”

De bitterballen zijn nog niet helemaal perfect. Sinds begin mei zijn ze er in Fieldlab mee aan het experimenteren. Waar ze nu tegenaan lopen is het laagje paneermeel eromheen. “Die barst nu wel eens”, zegt Dingemanse. En dus zijn ze nu aan het kijken of er een ander paneermeel omheen kan. Ze azen nu op oud brood van een lokale bakker. Dan gooit ook meteen deze bakker minder brood weg.

Stefan Klomp (RTV Drenthe)