Nieuws

Restaurant Element opent deuren in Gasfabriek Meppel

Joleen Dannenburg en Niels Noorman openen in het voorjaar van 2025 de deuren van restaurant Element in de Gasfabriek in Meppel. Het doorgewinterde horecastel heeft onlangs het huurcontract getekend en gaan de komende maanden hun ideeën tot uitvoering brengen. Begin maart zullen zij de eerste gasten ontvangen in een kleinschalige setting, waar geborgenheid en kwaliteit de belangrijkste pijlers zullen zijn. 

“Wij gaan Element hoofdzakelijk met z’n tweeën runnen”, vertelt Joleen. “Onze gasten schuiven dan ook echt bij óns aan en krijgen zo een persoonlijke ervaring. We gaan voor een ongedwongen, laagdrempelige setting waarin iedere gast volledig zichzelf mag zijn. Element wordt een plek zonder allures maar wel met een bistro-chique uitstraling. Dit zal ook terugkomen in het interieur, dat veel natuurlijke materialen zal krijgen. Gasten kunnen onder andere plaatsnemen aan de bar, waar ze rechtstreeks contact met ons hebben, daar waar we wat te drinken inschenken of staan te koken in de keuken. Aan de stamtafel kunnen gasten elkaar opzoeken. De lange wandbank en bijhorende tafels zijn flexibel in te richten voor diverse soorten gezelschappen. In totaal zullen we plek hebben voor dertig gasten.”

De twee leerden elkaar vijf jaar geleden kennen op de werkvloer. De passie voor horeca was een gemene deler en de stap om een eigen zaak te beginnen was volgens het stel onvermijdelijk. Beiden hebben jarenlange ervaring in het hogere horecasegment. Joleen was tot voor kort werkzaam als gastvrouw en sommelier bij restaurant Sukade, dat ze mede hielp oprichten. Ook behaalde ze onlangs haar diploma Register Vinoloog. Niels kookte in de keukens van diverse toprestaurants en werkte de afgelopen jaren bij tweesterrenrestaurant De Lindenhof in Giethoorn. Alle opgedane kennis en kunde nemen ze mee in hun eigen restaurant waar ze zelf vorm gaan geven aan hun visie en filosofie.

“Aan de kwaliteit van het eten en de dranken zullen we geen enkele concessie doen”, aldus Niels. “Onze gerechten zullen vooral internationaal georiënteerd zijn, ”what you see is what you get”. Gasten kunnen bij ons terecht voor een à la carte diner of een avondvullend meergangendiner. In het laatste geval zullen we de gast verrassen met onze eigen invulling van de gerechten. Tevens is er de mogelijkheid om aan het einde van middag aan te schuiven voor bites, kleine gerechten en een goed glas wijn. Op mooie zomerdagen kunnen de gasten straks terecht op ons terras. Komend jaar zullen we dit nog kleinschalig inrichten maar het jaar daarop zullen we op volle capaciteit gaan draaien.”

De ondernemers kozen onder andere voor de ruimte op de begane grond van de Gasfabriek vanwege de centrale ligging en bereikbaarheid. De A-locatie heeft daarnaast een unieke uitstraling en een rijke historie. De woorden ‘Kookt op Gas’ prijken nog altijd op de gevel van het van origine industriële gebouw. De komst van het restaurant en de naam ‘Element’ sluiten hier dan ook mooi op aan.

“De naam verwijst onder andere naar de scheikundige elementen. Maar ‘Element’ biedt ruimte voor meerdere interpretaties. Zo willen we dat onze gasten straks in hun element zijn bij ons. Ook zijn er verschillende elementen nodig om onze filosofie maximaal tot uiting te brengen. Verder is het een korte, bondige naam die prikkelt en gemakkelijk te onthouden is”, licht Joleen toe.

Geïnteresseerden kunnen de komende tijd via social media (@restaurant.element) op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen. De website komt binnenkort online. 

Cheryl Groen/ foto aangeleverd (bekend bij de redactie)