Schooltv

Regenboogsticker onthuld in kantine Stad & Esch

Onder luid gejuich wordt het laatste papier dat de regenboogsticker nog bedekt, eraf getrokken. Handen van een aantal leerlingen gaan omhoog, en er wordt geklapt. “Geweldig”, roept iemand. Het symbool dat staat voor de LHBTI-gemeenschap heeft namelijk een plek in de kantine gekregen van Stad & Esch in Meppel.

Drenthe kent 22 GSA’s (gender & sexuality alliance) waarvan één op Stad & Esch. “Een GSA bestaat uit een groepje leerlingen dat zich inzet voor LHBTI’ers op hun school”, vertelt leerling Noa Veldsink. Samen met vriendinnen Tessa Los en Carice Boelm zit Veldsink bij de harde kern van GSA Stad & Esch. Samen met andere GSA-leerlingen hebben ze het voor elkaar gekregen: de regenboogsticker in hun school.

“Naast dat het een hele fijne groep is om jezelf te kunnen zijn, vinden we het belangrijk om veel informatie te geven over LHBTI”, zegt Veldsink. “Het zijn zoveel letters, dat kan best verwarrend zijn.”

Beter bespreekbaar
Volgens belangenorganisatie COC Groningen & Drenthe gaat het steeds beter met de acceptatie van LHBTI’ers. “Scholen besteden meer aandacht aan dit onderwerp, het aantal initiatieven van leerlingen stijgt en het lijkt alsof seksuele oriëntatie en genderidentiteiten makkelijker geaccepteerd worden”, vertelt voorzitter Mark Gils.

“Ik zie dat het aantal GSA’s toeneemt in Drenthe en het onderwerp lijkt beter bespreekbaar dan toen ik nog op de middelbare school zat.”

De drie meiden van GSA Stad & Esch willen ook tijdens Paarse Vrijdag aandacht vragen voor het onderwerp. Ieder jaar op 9 december kunnen leerlingen paars dragen om hun solidariteit te tonen aan LHBTI-leerlingen. “De hele boodschap van deze dag is: wees jezelf”, zegt Veldsink.

Kapotte regenboogvlaggen
Los merkt dat er meer haat komt wanneer je opener bent over jezelf. “Soms worden er regenboogvlaggen kapotgemaakt. En één keer werd dit ook gefilmd”, vertelt ze. “Degene die dat deed schreeuwde ook nogal lelijke taal over mensen zoals wij”, vult Veldsink aan. “Dat raakte me wel.”

Landelijk stagneert acceptatie
Nederlanders zijn de afgelopen paar jaar niet positiever gaan denken over LHBTI’ers, zegt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dinsdag naar aanleiding van onderzoek naar opvattingen over de LHBTI-gemeenschap.

Over een periode van vijftien jaar zijn Nederlanders wel positiever gaan denken over homo- en biseksualiteit, maar de laatste jaren stagneert de acceptatie. Sinds 2017 is het aantal Nederlanders dat positief staat tegenover homo- en biseksualiteit zelfs iets afgenomen van 78 naar 76 procent.

Vooral zichtbare intimiteit tussen mensen met hetzelfde geslacht wordt volgens het SCP minder geaccepteerd, net als transgender personen en seksuele diversiteit. Wel zijn de opvattingen die Nederlanders hebben over LHBTI’ers positiever dan in de meeste andere Europese landen. Alleen in IJsland staan mensen nog positiever tegenover de gemeenschap.

Tekst RTV Drenthe
Foto RTV Drenthe: Regenboogsticker wordt onthuld op lyceum Stad & Esch Meppel