Reestoeverschool in Meppel zoekt een nieuwe plek
Ronald Kamerman haalt even zijn hand over de vensterbank van zijn kantoortje in de Reestoeverschool in Meppel. En prompt heeft de directeur zijn hand vol bladeren. Let wel, blaadjes van de bomen van buiten. En dat terwijl het raam dicht is.
Nee, de isolatie in de school is niet best. “In de winter is het hier koud en klagen kinderen zelfs dat ze het koud hebben. In de zomer branden we hier weg.” De stookkosten van de school zijn dan ook best hoog. “Ik denk dat we hier ieder jaar een leerkracht verstoken”, klaagt Kamerman. “Dat is zonde. Ik wil liever mijn geld gebruiken voor het onderwijs.”
Drie keer zo hoog
Kamerman is ook de directeur van de Mackayschool in Meppel, die in een redelijk nieuw gebouw zit. “De stookkosten van de Reestoeverschool zijn driemaal zoveel als de Mackayschool.”
Het oude gebouw uit de jaren zeventig waar de Reestoeverschool in zit is reden dat de school maar al te graag weg wil. Daar wordt al jaren over gesproken, maar nu ligt er een onderzoek van de gemeente Meppel. De conclusie is dat nieuwbouw tussen Nieuwveense Landen en Nijeveen het meest voor de hand ligt. De gemeente wil daar nu verder op inzetten.
Zowel de Reestoeverschool als de Mackayschool houdt zich bezig met speciaal basisonderwijs. “De Reestoeverschool is eigenlijk een gewone school, alleen met kleinere klassen en met meer begeleiding.” De Mackayschool daarentegen valt echt onder speciaal onderwijs. Daar krijgen leerlingen van 4 tot en met 12 jaar intensieve begeleiding. “90 tot 95 procent van de leerlingen die hier vandaan komen komt terecht in begeleid wonen, een dagbesteding of bij een jobcoach.”
Twee scholen in één
De twee scholen staan nu in twee verschillende wijken, precies aan andere kanten van Meppel. Het liefst ziet Kamerman dat de twee scholen één locatie krijgen. “Dan heb je alle expertise in huis en ben je ook flexibeler met leraren bij bijvoorbeeld een griepgolf zoals nu.” Probleem daarbij wel is dat de Mackayschool nog een redelijk nieuwe school is en dus nog niet is ‘afgeschreven’.
Dat maakt een verhuizing én nieuwbouw duurder. Daarom wordt nog onderzocht wat het handigst is: alleen de Reestoeverschool verplaatsen, of samengaan met de Mackayschool. De Reestoeverschool telt zo’n 150 leerlingen met klassen van ongeveer 15 leerlingen, de Mackayschool heeft 170 leerlingen met zo’n 13 leerlingen per klas.
Meer samenwerkingen
Daarnaast werken de scholen ook samen met Cosis, een organisatie die helpt bij een verstandelijke of psychische beperking, en met WijsZo, dat kinderen tijdelijk opvangt die om uiteenlopende redenen vastlopen op school. Ook wordt nog gekeken in hoeverre die organisaties kunnen meeverhuizen.
“Bij de Reestoeverschool is gewoon geen ruimte om uit te breiden of om de twee scholen samen te voegen”, zegt Kamerman. Bij de Mackayschool is die ruimte er wel, alleen ontstaat dan grote verkeersproblemen in de wijk. Deze school staat namelijk midden in de woonwijk Haveltermade.
Geen dubbel glas meer
De gemeenteraad moet uiteindelijk een keuze maken. Als het aan directeur Kamerman ligt kiest die ervoor om beide scholen met de organisaties naar Nieuwveense Landen te verplaatsen. “Ik hoop dat in 2027 de bouw kan beginnen.”
Hij wil zo snel mogelijk dat de politiek er ‘een klap op geeft’. “Gaan wij ondertussen een nieuwe cv-ketel kopen die zuiniger is? Gaan wij investeren in dubbelglas? Nee, dat gaan wij hier niet meer doen.”
Maar ondertussen zijn er al de nodige kosten vanwege reparaties. “Als er een lekkage is, moet het halve dak vervangen worden omdat dat gewoon verrot is. Dat is hartstikke zonde. Het geld gaat zo naar de verkeerde dingen. We willen ons focussen op onze kerntaak: onderwijs.”
Stefan Klomp (RTV Drenthe)