Puy du Fou wil regionale samenwerking met Ogterop etc
Verrast. Zo wordt er gereageerd bij instanties in Meppel en omgeving over een mogelijke samenwerking met Puy du Fou. Dit Franse themapark wil bij Meppel een park beginnen van zo’n 60 hectare. Daarbij geeft Puy du Fou aan de samenwerking met de regio te willen zoeken.
Enkele instanties worden bij naam genoemd, waaronder schouwburg Ogterop. “Oh, echt waar? Wat leuk, ik weet daar helemaal niets van”, reageert Natalie Straatman, directeur van het theater. Hoe Puy du Fou een samenwerking met Ogterop of andere partijen concreet voor zich ziet, is niet bekend. “Ik wil gerust een keer met ze zitten om na te denken over acties en waar we elkaar kunnen aanvullen.”
Ook kindercircus Okidoki in Meppel is in beeld bij Puy du Fou. “Wij zijn een kleine organisatie. Als ze iets met een circus willen, zou dat natuurlijk heel leuk zijn”, glundert Marie Tiggelman namens het kindercircus. “Maar ik weet niet of wij dat kunnen bemensen. Wij werken met amateurs, met kinderen en een paar volwassenen.”
Geen eigen school voor Puy du Fou
In Frankrijk trekt Puy du Fou jaarlijks zo’n 2,5 miljoen bezoekers. Er werken meer dan 2.000 mensen en er zijn meer dan 4.000 vrijwilligers actief. Het park kent geen attracties, maar er worden voorstellingen en shows gegeven over de geschiedenis van de regio. Dat is ook de bedoeling voor het park bij Meppel.
Wel wordt het Drentse park kleiner dan in Frankrijk. En Puy du Fou gaat bij Meppel geen eigen school bouwen. Dat is in Frankrijk wel het geval, twee zelfs: een basisschool en een middelbare school. Daar worden jaarlijks meer dan 800 jongeren opgeleid in ongeveer dertig opleidingen, gerelateerd aan toneel.
Puy du Fou overweegt een intensieve samenwerking met het Drenthe College, voor enkele opleidingen. “Wij staan er zeker voor open”, zegt Taco van Leeuwen, regiodirecteur van de locatie in Meppel. “Het is nu nog koffiedik kijken hoe het eruit kan komen te zien. Maar vanuit onze opleidingen hospitality en horeca zie ik zeker kansen, bijvoorbeeld van het aanbieden van stageplaatsen. Ik zie al wel iemand van ons daar als gastheer of -vrouw fungeren, of vanuit andere opleidingen als beveiliging. Er zijn eindeloze mogelijkheden.”
Werkgelegenheid
De verwachting is dat de komst van het themapark voor ongeveer 1.800 banen kan zorgen, na tien jaar na de opening. Voor de eerste vijf jaar gaat het om zo’n 700 à 800 banen. Gekeken wordt nog of er nu en de komende jaren in de regio voldoende personeel is en of er mogelijk nieuwe opleidingen nodig zijn.
“Daar zijn wij niet in onbekend”, zegt Van Leeuwen. “Dat hebben we bijvoorbeeld met het Hof van Saksen, daar hebben een eigen academie voor. Het bedrijf bindt eigen personeel en zoekt vervolgens een plek om ze op te leiden. Ook dat zien wij wel voor ons met Puy du Fou.”
Roofvogels
Het Franse themapark kijkt niet alleen naar Meppel voor de samenwerking. Ook instanties als jeugdcircus Bombari in Assen, scholen Windesheim en Landstede in Zwolle worden genoemd en ook de Roofvogelhoeve in Blokzijl. “Je overrompelt mij hiermee”, zegt eigenaar Niels de Goey.
Hij is enthousiast over het park in Frankrijk, waar een van de shows een roofvogelshow is. Daar worden meer dan 300 vogels gebruikt. “Wat ze in Frankrijk doen is fantastisch. En ik weet zeker dat er valkerijen in Nederland enthousiast zijn om hieraan mee te doen, maar ik zie het zelf niet zo zitten.” Dat komt mede omdat de hoeve ook een zorgbedrijf is geworden.
“Ik geef alleen nog maar demonstraties op mijn eigen terrein. Tijdens corona ben ik met mijn vogels mijn terrein niet meer af geweest. Ik zag daarna dat ik de vogels er geen groot plezier mee deed om ergens anders te gaan spelen. Mochten ze mij vragen of ik een roofvogelshow wil houden, denk ik niet dat ik dat ga doen. Er valt natuurlijk altijd te praten. Als ze met hun eigen vogels willen dat ik een show houd, is dat wellicht mogelijk”, kijkt De Goey alvast vooruit.
Paardenshow
Puy du Fou werkt sowieso veel met dieren. Ook met paarden. In Frankrijk hebben ze stallen waar ruim 200 paarden worden gehouden en ook voor Meppel heeft Puy du Fou interesse in samenwerking met maneges in de regio.
“Met samenwerking kan je elkaar versterken. Daar sta ik wel positief in”, reageert Roy Stanneveld, eigenaar van manege Hoeve Beukers, aan de Zomerdijk tussen Meppel en Zwartsluis. “Maar hoe en wat, dat is nog onduidelijk. Gaat het om het gebruik van paarden, net als bij de Efteling? Daar worden toch wel iets ander kaliber paarden voor gebruikt dan bij ons. Dat gaat om grote shows. Wij zijn ook een zorgboerderij. Maar we zullen zeker kijken naar de mogelijkheden als de vraag komt.”
Ideeën: ooievaars, trekpaarden en keuzevak Frans
Qua roofvogels is ook maar de vraag wat voor soort ze willen gebruiken, zegt Niels de Goey. “In de bergen heb je weer heel anders vogels om mee te vliegen dan hier. Het is hier zo plat als een dubbeltje. Met gieren vliegen gaat hier nog niet zo gemakkelijk zijn. Valken of rode wouwen kan dan weer wel, daar vliegen ze ook al veel mee. En anders misschien een lokaal alternatief: er zijn hier genoeg ooievaars.”
Roy Stanneveld van manege Hoeve Beukers heeft ook nog wel een voorstel: “Als je het hebt over het geven van shows met paarden over de historie, kom je uit bij de gevechten. Maar dat hoeft niet. Je kan natuurlijk ook de geschiedenis van het paard als vervoersmiddel in beeld brengen. De paard met wagen, of het paard als arbeidsmiddel, zoals de trekpaarden.”
Taco van Leeuwen, regiodirecteur bij Drenthe College, ziet de komst van het park ook als een kans om meer met Frans te gaan doen op school. “We zitten hier vlakbij de Duitse grens en we hebben voor de zorgopleiding ook aandacht voor het Drentse dialect, omdat daar meer behoefte aan is in verzorgingstehuizen. Als dit park er komt, kan het superaantrekkelijk zijn om een Frans keuzedeel voor sommige opleidingen te geven.”
Stefan Klomp (RTV Drenthe) / © Puy du Fou