Nieuws

Preek van de burgemeester helpt: Meppeler politiek gaat beter 

De zorgen van de oppositie in de Meppeler politiek zijn nog niet weg, maar de rust lijkt terug na een onrustig jaar met hoogoplopende spanningen. Dat leidde er onder meer toe dat de oppositie weigerde te debatteren over het financiële beleid en dat de stemming daarover werd gestaakt.

“We zien inmiddels de intentie tot verbetering”, zeggen zowel Xander Topma (fractievoorzitter SP) als Gert Stam (fractievoorzitter ChristenUnie). Maar beiden laten ook weten dat de goede voornemens er nog niet echt uit willen komen. Eduard Annen, fractievoorzitter van Sterk Meppel (de grootste partij en deel van de coalitie) beaamt dat. “Het gaat met kleine stapjes vooruit, maar we zijn er nog niet.”

Een jaar geleden klopten oppositiepartijen ChristenUnie en SP bij RTV Drenthe aan met zorgen over het functioneren van de lokale politiek in Meppel. Er waren te weinig onderwerpen om te bespreken. Twee vergaderingen werden zelfs geannuleerd omdat er geen onderwerpen waren. Ook over de verhouding tussen coalitie en oppositie heerste onvrede.

Financiële debat gestopt

De rust lijkt in de gemeenteraad in Meppel even teruggekeerd. Maar er is veel gebeurd het afgelopen jaar. Dieptepunt was vorige zomer, tijdens het debat over het financiële beleid voor de komende vier jaar. Vooral het ontbreken van het debat eigenlijk. De oppositiepartijen stopten met debatteren uit onvrede.

Zij hadden het gevoel dat voorstellen vanuit de oppositie meteen werden afgedaan, terwijl voorstellen vanuit de coalitie wel meteen worden omarmd. De oppositie was die dag met evenveel leden aanwezig als de coalitie. Bij het stemmen werd vervolgens de vergadering helemaal gestaakt, aangezien er geen meerderheid is.

“Het was een wake-upcall”, zegt Stam. “Ik denk dat iedereen daar wel van geschrokken is. Zo wil je niet dat een stad wordt bestuurd.” Het gevolg is ook dat burgemeester Richard Korteland later de politiek streng toesprak, wat ongebruikelijk is. “We hebben daarna veel gesprekken gehad met alle fracties en de burgemeester”, zegt Annen.

Daarmee is de angel eruit gehaald. Al besluit Xander Topma later nog om te stoppen als commissievoorzitter uit onvrede over de politieke cultuur in Meppel.

‘Te technisch’

Topma is nog steeds niet erg te spreken. “Het plezier gaat er wel een beetje af zo. Dat is jammer.” De debatten in de raad noemt hij te technisch. “Je moet inhoudelijk debatteren, argumenten met elkaar uitwisselen. Dan geef je er sjeu aan, maar het gaat hier heel vaak over het proces. En te vaak komt besluitvorming van de raad hier uit de lucht vallen.”

Dat maakt volgens hem dat ook de afkeer tegen de politiek groter wordt. “Mensen voelen zich niet vertegenwoordigd. Het is aan ons om het geluid van buiten het stadhuis naar binnen te krijgen. Dat gebeurt onvoldoende.”

“We moeten kijken hoe we Meppel beter kunnen maken”, vult Gert Stam aan. “Er kan nog wel een tandje bij. Er mag best wel wat meer interactie komen, en dan vooral op visie. Kijk, je hoeft het niet met elkaar eens te zijn en je hoeft ook echt niet altijd je zin te krijgen. Dat kan ook niet. Maar dat is wel wat politiek is.”

‘Wij volgen niet blindelings het college’

Achter de schermen zijn alle fracties ondertussen druk met een raadsonderwerp. Normaliter komt het bestuur van de stad met een voorstel waarover gedebatteerd wordt. Nu zijn alle acht de fracties in Meppel bezig om zelf met een onderwerp te komen, waarna het college met een plan komt. “Als het goed is zit daar dan input in van alle partijen”, zegt Annen. “Zo moet ook de oppositie makkelijker ergens ja tegen kunnen zeggen.”

Gert Stam vindt dat de coalitie zich nog te veel laat leiden door de burgemeester en de wethouders. “Ze moeten zelf het woord nemen, in plaats van de wethouder verdedigen. Al zijn er echt wel uitzonderingen, maar over het algemeen is de coalitie stil in de debatten.”

In die kritiek kan Annen zich niet vinden. “Wij volgen niet blindelings wat het college doet.” Hij wijst daarbij onder meer naar de verbouwing van het stadhuis. Dat plan heeft de gemeenteraad meerdere keren afgekeurd.

En onlangs botste Sterk Meppel nog met de wethouder van cultuur over het cultuurbeleid. De grootste partij wilde de mogelijkheid behouden om extra geld voor cultuur uit te trekken als het nodig is, de wethouder was daardoor verrast, omdat het nu eenmaal zo was afgesproken in het coalitieakkoord. Sterk Meppel stemde daarom tegen. “Maar dat maakt het echt niet altijd makkelijk in de politiek.”

Inmiddels is de gemeenteraad en het college bijna op de helft van deze periode, twee van de vier jaar zitten er zo goed als op. “Het gaat met horten en stoten”, concludeert Topma. “Ik heb grote zorgen. Er moet echt nog wat veranderen.” Stam komt met een advies: “Laten we als oppositie en coalitie, en ook het college, elkaar zo veel mogelijk opzoeken. Wij zijn echt niet erop uit om het college te laten vallen.”

Stefan Klomp (RTV Drenthe)