Nieuws

Politiek Meppel vreest dat ruimere winkeltijden ten koste gaan van lokale ondernemers

De lokale politiek reageert wisselend op het plan om de winkeltijden in de gemeente uit te breiden. Dat zou ten koste gaan van de kleine ondernemer en flink wat extra reistijd kunnen opleveren voor fietsende scholieren. De gemeente wil dat alle winkels alle dagen van 6 uur ‘s ochtends tot 22.00 uur ‘s avonds open mogen. Ook op feest- en zondagen. De enige uitzondering wordt dan 4 mei, dan moeten de winkels om 19.00 uur sluiten. Nu mogen winkels in de binnenstad alleen op zondag open tijdens een van de twaalf koopzondagen. Supermarkten mogen die dagen van 12 tot 22 uur open, met uitzondering van enkele feestdagen.
“We willen aansluiting zoeken bij omliggende gemeenten”, zegt verantwoordelijk wethouder Klaas Smidt. Daarnaast telt mee dat de gemeente de openingstijden wil vereenvoudigen, omdat er nu ‘zeer specifieke uitzonderingen’ in de winkeltijden zitten. En de gemeente krijgt jaarlijks verzoeken van franchisehouders van landelijke winkelketens, en ‘enkele lokale ondernemers’, om zelf te mogen bepalen of ze wel of niet opengaan op zon- en feestdagen.

Coalitie denkt er verschillend over
De politiek in Meppel is nog niet meteen fan. Alleen coalitiepartijen VVD en D66 zijn uitgesproken voorstander. “De ondernemer heeft zelf de vrijheid om te kiezen of hij er gebruik van wil maken”, zegt Liselot Raat namens de VVD.
De andere coalitiepartij, en tevens grootste partij, Sterk Meppel, weet het nog niet. “Bewoners en bezoekers van de stad kunnen nu denken dat winkels altijd open zijn”, zegt Gerard Meijerink (Sterk Meppel). Hij waarschuwt dat die teleurgesteld kunnen raken als blijkt dat de winkels dus helemaal open zijn op zondag, of in de ochtenden of avonden. Tevens maakt de partij zich zorgen om mogelijk geluidsoverlast in de ochtend en avond als de winkels om 6 uur open mogen. “Dat kan de nachtrust verstoren.”
D66 wijst er juist op dat de verruiming van de winkeltijden is opgenomen in het coalitieakkoord.

Lokale ondernemers
De oppositiepartijen zijn tegen, afgezien van de PvdA die twijfelt. De SP was afwezig. ChristenUnie vraagt zich vooral af of de verruiming wel nodig is, en denkt dat de wens vooral komt van de landelijke ketens. “Op koopavonden zijn de kleine lokale ondernemers af vaak gesloten”, zegt Ina Booij (ChristenUnie). “Landelijke ketens kunnen langer open, maar de kleine ondernemers hebben daar geen mensen voor. Of ze moeten 90 uur in de week gaan werken.”
CDA’er Egbert Knorren begint over de zondagsrust, maar “we snappen heel goed dat alles dicht op zondag niet meer reeël is”. De partij zal ook zeker niet tegen een paar extra koopzondagen zijn, maar altijd op zondag open gaat de partij te ver. “Typerend dat het verzoek niet komt van lokale ondernemers, maar van grote bedrijven.”

Fietsen door de stad
Voor GroenLinks is er een andere belangrijke reden. Dat is fietsen door de binnenstad, dat mag namelijk alleen na sluitingstijd. “Dan kan je behoorlijk snel aan de andere kant van de stad zijn. Dat wordt door veel scholieren gebruikt ‘s ochtends”, zegt Anouk de Vlieg (GroenLinks). “Moeten die dan zo dadelijk allemaal omfietsen. Mogen die dan niet door het centrum fietsen, terwijl de meeste winkels dan dicht zijn?”
Wethouder Smidt: “Mensen uit het westen verwachten dat alle winkels altijd open zijn: dat is wat zij gewend zijn”, geeft hij als reden aan om het aan te passen. “Ondernemers zijn vrij om van de verruiming gebruik te maken.” En over het fietsen in de stad zegt hij: “De verkeersborden moeten we dan sowieso veranderen. Wat mij betreft zetten we erop dat je mag fietsen van 8 uur ‘s avonds tot 8 uur ‘s ochtends.”
De Meppeler Handelsvereniging heeft aangegeven geen behoefte te hebben aan meer koopzondagen. De verwachting is dan ook dat vooral supermarkten, bouwketen en de landelijke ketens gebruik ervan zullen maken.

Tekst Stefan Klomp RTV Drenthe/foto Quido van Hien RTV Meppel