Politie zit met vraagtekens: wie heeft Vrouwe Fontana van Meppel
Wie vanuit de Stationsstraat komt aangelopen bij het treinstation van Meppel wordt al 125 jaar welkom geheten door een standbeeld van Vrouwe Fontana. Maar ineens is het beeld verdwenen. Diefstal, zegt de politie, die een onderzoek is gestart naar de verdwijning. Aanknopingspunten zijn er echter amper.
De vermissing werd opgemerkt door Marten Bolt. Hij woont vlak bij het station en tijdens een rondje hardlopen zag hij een lege sokkel voor het stationsgebouw. “Het beeld was weg en in het gras er omheen zag je overduidelijk sleepsporen. Het beeld moet er met geweld af getrokken zijn, want de armen zijn afgebroken en zijn achtergebleven.”
Politie tast in het duister
Bolt belt de politie en meldt de verdwijning ook aan de gemeente, die eigenaar van het beeld is. De gemeente doet vervolgens aangifte van diefstal. “Het is een lastige zaak”, zegt de politie. Het is niet precies duidelijk is wanneer de diefstal heeft plaatsgevonden en daardoor is het moeilijker zoeken naar een spoor van het beeld.
“Er is nog geen verdachte aangehouden en we zoeken nog naar meer informatie. We roepen inwoners van Meppel daarom op om ons te helpen. We zoeken in de omgeving naar camerabeelden die ons meer kunnen vertellen, maar omdat we niet exact weten wanneer de diefstal heeft plaatsgevonden, kunnen we nog niet gericht zoeken in de beelden.”
Tientjeswerk
Of de zoektocht naar camerabeelden succesvol wordt is twijfelachtig. Een vastgoedfirma tegenover het station heeft buiten geen camera’s hangen. In hetzelfde pand zit een café, waarvan de camera’s alleen het eigen terras in beeld brengen. “Vanwege privacyredenen mogen ze niet op de openbare weg gericht zijn”, vertelt een medewerker.
Een bezoek aan de fietsenwinkel op het station kan de politie ook overslaan. “We hebben alleen binnen camera’s, buiten niets”, vertelt eigenaar Bennie Wolbers, die de diefstal niet begrijpt. “Het beeld heeft een laagje brons, maar dat is tientjeswerk. Dus veel zullen de dieven er niet aan verdienen.”
Geteisterd door inbraakgolf
Een ludieke actie of vandalisme is wel uitgesloten. Een motief kan zijn dat iemand – zoals Wolbers ook suggereert – het beeld heeft gestolen om het brons om te smelten en daarmee geld te verdienen, zegt de politie. “Maar we maken dit niet vaak mee, dus het is vooral gissen waarom iemand dit doet. We hebben op locatie onderzoek gedaan en je ziet dat het beeld met kracht van de sokkel gehaald is.” Daarna is het beeld tien meter over de grond gesleept en in een auto gezet. Over de hele afstand zijn sleepsporen zichtbaar.
Het is niet het eerste incident in Meppel: de stad wordt geteisterd door een inbraakgolf. Er werden dit jaar al bijna honderd inbraken gemeld en dat is vergeleken met landelijke cijfers enorm. Nergens nam het aantal inbraken na een inbraakluwe coronaperiode zo toe als in Meppel. De politie ziet de standbeeldroof wel als een geheel aparte zaak. “We zien geen verband met andere inbraken.”
Replica
Volgens inwoner Bolt is het enorm zonde dat het beeld verdwenen is. Hij vertelt dat het beeld vroeger onderdeel was van een grote fontein, die in 1952 is afgebroken vanwege achterstallig onderhoud. Alleen het Vrouwe Fontana-beeld is daarvan bewaard gebleven en in 1989 teruggeplaatst. “Ik hoop dat het beeld wordt teruggevonden”, zegt de Meppeler. “Maar vermoedelijk is het ijdele hoop.” Als het beeld niet wordt teruggevonden, hoopt Bolt dat de gemeente een replica laat maken. “Nu blijft een lege sokkel over dat is ook maar raar, dus een replica is goede optie. Dan maar van beton, zodat het materiaal niet de aandacht van dieven trekt.”
Tekst: RTV Meppel. Foto beeld: Wikimedia Commons / Dqfn13. Foto afgebroken hand: Marten Bolt