Plek voor 150 Oekraïners in ziekenhuis Meppel
Het huidige Isala-ziekenhuis in Meppel is vanaf 1 april beschikbaar voor de opvang van vluchtelingen. De eerste opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne zijn echter vanaf vandaag al beschikbaar. Het is niet bekend om hoeveel plekken het gaat en waar deze plekken zijn. Wel is duidelijk dat de eerste opvangplekken vooral worden aangeboden door de recreatiesector. Deze locaties hebben namelijk al de juiste voorzieningen, meent de Veiligheidsregio Drenthe.
Het kabinet vroeg eerder deze week aan iedere veiligheidsregio in Nederland om binnen twee weken 1000 opvangplekken beschikbaar te stellen. Voor langere termijn moeten er nog eens 1000 opvangplekken per veiligheidsregio bijkomen. Het gaat dus in totaal om 2000 plekken die ook de Veiligheidsregio Drenthe moet vinden.
Ziekenhuis Meppel
Het huidige Isala-ziekenhuis in Meppel is rond 1 april beschikbaar voor de opvang van vluchtelingen, omdat Isala verhuist naar een nieuwe locatie in Meppel, aan de overkant van het huidige ziekenhuis. Het Meppeler ziekenhuis is de eerste concrete locatie in Drenthe die beschikbaar is. Het gaat om ongeveer 150 vluchtelingen die terechtkunnen. “We denken het ziekenhuis vrij snel geschikt te kunnen maken”, zegt burgemeester Richard Korteland. “Geen overlap. Het is gereed zodra het leeg is.” En dat is rond 1 april.
Lege kantoorgebouwen
De burgemeester vertelt dat er in de gemeente Meppel genoeg locaties zijn die op korte termijn wel even te gebruiken zijn. “Veldbedjes in de sporthal, toilet erbij en klaar.” Maar, zo waarschuwt Korteland, dat is allemaal voor korte tijd geschikt. “Daar kun je niet maanden in leven. Dat is niet handig. Wij kijken naar plekken voor korte termijn die we iets langer vast kunnen houden voor opvang.”
Er is ook gekeken naar lege kantoorgebouwen, maar die zijn niet geschikt voor bewoning. “Je zit met een keuken, gas, water, licht en voorzieningen als een toilet”, somt Korteland al snel de problemen daarvan op. Daarom is gedacht aan het ziekenhuis van Isala, waarna de gemeente al snel gesprekken voerde met de raad van bestuur van Isala. Isala zit nog wel volop in de verhuizing en daar gaat alle aandacht dan ook naar. Maar na de verhuizing van het ziekenhuis krijgt de gemeente de ‘sleutel’.
Het gaat daarbij voorlopig alleen om het ziekenhuis. Er wordt nog onderzocht of ook het aanliggende revalidatiecentrum Reggersoord gebruikt kan worden. Maar dat heeft hele andere kamers, beschrijft Korteland: zalen met bedden. En daarnaast speelt mee dat het ziekenhuis niet voor de volle honderd procent beschikbaar komt. Een deel van de spullen van het ziekenhuis blijft namelijk nog even achter, waardoor de gemeente Meppel nu 150 vluchtelingen als mogelijk en realistisch acht.
Recreatiesector
Volgende week wordt meer bekend over de locaties en de hoeveelheid aan opvangplekken die beschikbaar zijn in Drenthe. Veel locaties moeten eerst nog geschikt gemaakt worden voor goede huisvesting.
“Het is hartverwarmend om te zien dat zowel overheden in Drenthe als de Drentse inwoners op dit moment bezig zijn met de opvang van ontheemden. Dit bewijst dat we in Drenthe een groot saamhorigheidsgevoel hebben”, zegt Marco Out, voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe. Zo is in Nijeveen het idee om vluchtelingen op te vangen in het jeugdhonk op Kolderveen. Een idee afkomstig van de kerkelijke organisaties in het dorp, omarmd door verschillende verenigingen en inwoners van het dorp.
Gemeente verantwoordelijk
Korteland waarschuwt wel voor particuliere initiatieven, hoe goed ze ook zijn bedoeld. “Het aanbod is hartverwarmend en het kenmerkt de gemeenschap van Meppel. Met een aantal initiatiefnemers hebben wij inmiddels gesproken. In die gesprekken hebben wij geadviseerd, hoe prijzenswaardig het initiatief ook is, om er nog eens goed over na te denken, dan wel de plannen voor de opvang van mensen uit te stellen.” Het gaat namelijk vaak om relatief weinig opvangplekken. Daarnaast is de verwachting dat de opvang van Oekraïners langdurig wordt. “Dat vraagt veel van particulieren.” Maar, zo zegt hij ook: “Ik vraag niet om niet te helpen.”
Anders dan bij de opvang van vluchtelingen uit andere landen, is deze keer de gemeente verantwoordelijk. In het geval van Meppel wordt alles binnen de vluchtelingenboot geregeld door het COA, Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Bij de opvang in het ziekenhuis moet de gemeente Meppel dat regelen. Korteland: “Dat gaat om de gezondheidszorg, onderwijs, dagbesteding, eten en beveiliging”, noemt hij een paar dingen op.
De provincie Drenthe moet op zoek naar mogelijkheden om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Gedeputeerde Staten moeten daarbij samen optrekken met de gemeenten en die gemeenten ondersteunen in hun zoektocht naar opvangplekken voor de slachtoffers van het oorlogsgeweld van Rusland in Oekraïne. Bijna alle partijen in de Provinciale Staten stemden voor een voorstel hierover van fractievoorzitter Bernadette van den Berg van de ChristenUnie. Alleen Forum voor Democratie stemde tegen.
Foto Googlestreetview