Omgekeerde vlaggen gemeente Meppel weggehaald, protest blijft
Het tijdelijk weghalen van de vlaggen in en rond Nijeveen gebeurt ‘puur alleen’ uit respect voor de slachtoffers waarbij wordt stilgestaan tijdens de oorlogsherdenkingen van 15 augustus. Dat zegt Arno ten Hoorn Boer, een van de protesterende boeren uit die plaats.
“Aan ons protest is eigenlijk niks veranderd. Het is in ieder geval niet afgezwakt”, meldt de actievoerder. De gesprekken die LTO namens de boerenorganisaties voerde met stikstofbemiddelaar Johan Remkes, hebben ook niet geholpen de gemoederen te bedaren. “We gaan de vlaggen weer terughangen, zo lang er vanuit Den Haag geen concessies komen.”
Datum van 15 augustus
Vanwege de stikstofplannen van het kabinet werden in gemeente Meppel tientallen omgekeerde Nederlandse vlaggen opgehangen, onder meer aan gemeentelijke eigendommen zoals straatlantaarns. Ten Hoorn Boer deed dat samen met collega-boeren in Nijeveen.
Vorige week maakte de gemeente bekend de omgekeerde vlaggen weg te halen van de gemeentelijke eigendommen. Ten Hoorn Boer werd werd uitgenodigd door burgemeester Korteland om hierover het gesprek aan te gaan, omdat de boeren vragen stelden over dat besluit.
Uiteindelijk werd de datum van 15 augustus vastgesteld – uiterlijk dan moeten de vlaggen in de gemeente weg zijn. Dan wordt namelijk stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog en worden alle slachtoffers van de Japanse bezetting van de voormalige kolonie Nederlands-Indië herdacht.
Vlaggen mogen terugkomen in Nijeveen
Dat overleg met burgemeester Korteland verliep positief, meldt Ten Hoorn Boer. “Hij gaf aan dat er klachten binnen waren gekomen, en zij de vlaggen voor 15 augustus weg willen hebben.” Na die datum – vanaf 18 augustus – mogen ze terugkomen, maar alleen in Nijeveen, zo werd aan tafel met Korteland besloten.
De vlaggen die buiten het dorp hangen, bijvoorbeeld in de stad Meppel, worden ook weggehaald voor 15 augustus. Of ook die terug mogen komen, is niet bekend.
“Wij hebben er een afspraak over met de burgemeester”, aldus Ten Hoorn Boer. “Wat andere groepen doen, daar weten wij niks van. Misschien mogen zij de vlaggen ook wel weer ophangen als zij overleg voeren.”
Foto RTV Drenthe