Ogterop kan worden verbouwd
Schouwburg Ogterop in Meppel gaat op de schop. En dat is eigenlijk een understatement. Voor bijna 21 miljoen wacht het theater een grondige verbouwing. De gemeenteraad is daar zojuist mee akkoord gegaan.
Bijna het voltallige gebouw wordt gesloopt voor nieuwbouw. Alleen de grote zaal uit 1886 blijft behouden, die is namelijk uitgeroepen tot een monument. Daaromheen verandert alles. Een nieuwe voorgevel, nieuwe ingang, nieuwe looproutes, een nieuwe kleine zaal, een nieuwe foyer, alles nieuw.
Dat was nodig ook. Het huidige gebouw is namelijk op. Na vijftig jaar is het theater verouderd. Zo kampt het toneel in de grote zaal al jarenlang met problemen en achterstallig onderhoud met onder meer lekkages als gevolg. Ook voor de andere zaal in de schouwburg zijn er problemen. Zo wordt het laden en lossen van producties voor deze kleine zaal, op de eerste verdieping, levensgevaarlijk genoemd. Voor artiesten is het ook niet zo fijn: voor deze zaal is niet eens een eigen kleedkamer.
Daarnaast kunnen de twee zalen niet tegelijk volgeboekt worden, vanwege geluidslekkages. Je kan in de ene zaal de andere zaal horen. Het idee is om de kleine zaal te verhuizen naar de begane grond.
De verwachting is dat de verbouwing ongeveer 20,85 miljoen euro gaat kosten. Oorspronkelijk waren de kosten op 18 miljoen euro geschat, maar door de inflatie valt het hoger uit. Het valt niet uit te sluiten dat de kosten nog verder stijgen.
Oppositie wil praten over hele cultuuraanbod
De oppositie in Meppel is niet meteen voorstander van de verbouwing. De partijen spreken zich niet zozeer uit tegen de verbouwing en de kosten, maar vooral tegen de timing. Zij zeggen dat de gemeenteraad er pas een besluit over kan nemen als er een volledig plan voor het cultuur in de gemeente ligt. Dat plan zou er al liggen, maar is mede door de problemen rondom het Drukkerijmuseum en het faillissement van Scala uitgesteld.
“Voor veel mensen is Meppel zonder theater ondenkbaar, maar een totaalplan ontbreekt”, verwoordde Anouk de Vlieg namens GroenLinks het eerder. Drie partijen kwamen met het voorstel om eerst over het hele cultuuraanbod te debatteren, voordat de keuze over Ogterop valt. Dat voorstel heeft het niet gehaald.
Cultuurhuis
“We willen Ogterop graag in de benen houden”, aldus Eduard Annen namens Sterk Meppel, de grootste partij. “Weg is weg, deze voorziening die belangrijk is voor Meppel, krijg je niet snel terug.” Hij ziet de mogelijkheid om van het theater een cultuurhuis te maken, “voor heel Meppel.” Samen met de andere twee coalitiepartijen heeft Sterk Meppel daar een voorstel voor ingediend. Ze willen dat Ogterop ook ruimte biedt aan andere vormen van cultuurbeleving, zoals amateuruitvoeringen van koren en orkesten, kunstzinnige workshops, teambuildingsactiviteiten en een poppodium. Dat voorstel heeft het wel gehaald.
De verbouwing van Ogterop moet beginnen in 2025. De heropening staat gepland in 2027.
Stefan Klomp RTV Drenthe/ foto Bastian vd Belt