Oecumenische Gemeente Meppel maakt eigen hongerdoek
Negen leden van de Oecumenische Gemeente Meppel hebben onder leiding van Marjelle Barneveld een eigen hongerdoek gemaakt. Het gebruik van hongerdoeken in de vastentijd stamt uit de Middeleeuwen. Vanaf 1976 werd deze traditie vernieuwd om de bezinning op het lijden van Jezus te verdiepen en te versterken met wereldwijde vraagstukken in het hier en nu. Ook deze nieuwe hongerdoek van de oecumenische gemeente laat een verbinding zien tussen Bijbelverhalen en de huidige crises in deze wereld.
De deelnemers begonnen gezamenlijk met het schilderen van de ondergrond. Donkere tinten paars, blauw en rood aan de zijkanten verwijzen naar de vastentijd als een periode van bezinning op het lijden van de mensheid. De witte tinten in het midden geven het op weg zijn naar Pasen aan.
Vervolgens werd in drie groepen gewerkt aan de afbeeldingen bij de Bijbelverhalen, die de komende zes zondagen worden gelezen. Elke groep werkte twee daarvan uit. Na de lezing van een verhaal werd gezocht naar een verbinding met persoonlijke ervaringen en de actualiteiten van vandaag. Met verschillende materialen kregen concrete afbeeldingen en herkenbare symbolen vorm en kleur. De gebruikte materialen versterken de afbeeldingen. Bijvoorbeeld ecoline en Oost-Indische inkt bij druppels water, krijt bij het zachte gebaar van de zalving en papier en acrylverf bij de linnen windsels.
Aan het eind kwamen de deelnemers weer bij elkaar rond de hongerdoek. In overleg werden de afbeeldingen bij de verhalen verspreid en vastgeplakt. Een vaardige hand bracht met een kwastje Oost-Indische inkt de laatste accenten aan.
De hongerdoek met de naam ‘Geen einde verhaal’ hangt vanaf 26 februari tot en met 2 april in de kerkzaal van de DoRe-kerk, Vledderstraat 20. Iedereen die dit graag wil zien of een viering wil meemaken, is van harte welkom op zondagmorgen om 11.00 uur.
Tekst/foto Oecumenische Gemeente Meppel