Nieuws

Nieuwe gedenkstenen onthuld in Meppel: ‘Het raakt je als je voorbij loopt’

In de Tweede Wereldoorlog zijn ruim 250 Joden uit Meppel weggevoerd en vermoord. Dat mogen we niet vergeten, vindt Stichting Gedenkstenen Meppel. Daarom zijn er vandaag nieuwe gedenkstenen onthuld ter nagedachtenis aan deze mensen.

Een gebed in het Hebreeuws vormt het begin van een wandeltocht langs de verschillende gedenkstenen in Meppel. Talloze nabestaanden zijn afgereisd naar onze provincie om een steen te bekijken ter nagedachtenis aan een omgebracht familielid.

Joods gezegde

Zo ook Sharon Mendels. Zes familieleden van haar hebben een struikelsteen gekregen. “Ik weet dat een groot gedeelte van mijn familie is vermoord in concentratiekampen. Vandaag ben ik hier samen met mijn vader en tante om de stenen te onthullen voor de familie Roos.”

De familie bestond uit huisvrouwen, slagers en loodgieters. Mendels kent de verhalen en de afschuwelijke afloop voor haar familieleden maar al te goed. Ze vindt het belangrijk dat haar nabestaanden en andere Joodse slachtoffers uit Meppel worden herdacht.

“We mogen nooit vergeten wat er destijds is gebeurd, daarom is het zo belangrijk dat we hun namen kunnen blijven noemen. Het is ook een Joods gezegde: ‘noem mijn naam’. De stenen zijn er nu, je kunt lezen wie de mensen waren, waar ze gewoond hebben en wat ze deden. Dat is zo belangrijk”, vindt Mendels.

Volgende generatie

De initiatiefnemer achter het plaatsen van de stenen is Stichting Gedenkstenen Meppel. Voor de oudere generatie is de geschiedenis misschien vanzelfsprekend, maar de organisatie hoopt ook dat jongelui er iets van opsteken.

“Ouders kunnen hun kinderen uitleggen wat de stenen betekenen”, vertelt Elsbeth ter Horst van de stichting. “Dat duidelijk wordt dat een groot deel van Joodse bevolking in Meppel meegenomen is. Dat is lastig voor te stellen als mens en al helemaal als je jong bent.”

‘Verschrikkelijk’

Niet alleen nabestaanden, ook andere mensen die geïnteresseerd waren in de bijeenkomst konden langskomen. Een van hen is een vrouw die de stenen in de gemeente Meppel vrijwillig schoonhoudt. “Dan zie je de namen voorbijkomen van mensen, moeders die met hun kindje op de trein werden gezet en dat ze de ondergang tegemoet gingen. Dat is toch verschrikkelijk?”

De Meppelse geeft aan dat de boodschap van de stenen haar raakt. “Ik ben zelf ook moeder en grootmoeder. Moet je, je voorstellen dat je met je kindje op je arm richting het concentratiekamp werd gestuurd. Verschrikkelijk, deze mensen moeten we herdenken.”

Laatste stukje

Stichting Gedenkstenen Meppel is bijna klaar met het project, in juni worden de laatste stenen gelegd. Daarna wordt de stichting opgeheven. “Dan is het pas voor mij geslaagd”, zegt Ter Horst, “zodra die laatste steen een plekje heeft gekregen.”

Cheryl Groen (bron RTV Drenthe Wouter Westerveld)/ foto Leo de Harder