Niemand wil sluiting horeca Ogterop Meppel
Maar wie dekt tekort in de zomer?
Een schouwburg waar je niet even een kopje koffie voorafgaand aan een voorstelling, of een biertje achteraf kan drinken. Egbert Knorren, fractievoorzitter van het CDA, kan zich dat niet voorstellen. Toch doemt dat scenario ineens op voor schouwburg Ogterop in Meppel.
Gisteravond stemde een grote meerderheid van de raad een plan van de gemeente weg om 60.000 euro voor de horeca van de schouwburg vrij te maken, waarmee het salaris van vier vaste medewerkers in de zomer zou worden doorbetaald. De wethouders financiën en cultuur zeiden dat het gevolg is dat vier mensen per direct hun baan kwijtraken. Twee van hen werken hier al meer dan 40 jaar. Ze maken zich zorgen over hun baan en hoe zich dat de komende tijd gaat ontwikkelen
“Dat is echt heel vervelend voor de vier medewerkers, maar het was niet onze intentie”, reageert CDA-raadslid Egbert Knorren. De partij was samen met PvdA en ChristenUnie de initiatiefnemer om het geld niet beschikbaar te stellen en kreeg ook de coalitiepartijen mee.
Geen directe ontslagen
Anders dan de wethouders gisteren zeiden, staan de vier werknemers vandaag niet meteen op straat. De salarissen voor de maand juni zijn zojuist betaald, want de horeca in de schouwburg heeft net een paar goede dagen achter de rug. Maar Ogterop denkt de hele zomer niet door te komen, want de horeca in de schouwburg heeft in de zomermaanden bijna geen inkomsten.
Het besluit heeft volgens schouwburg-directeur Natalie Straatman grote impact. “Vanochtend hebben we de vier medewerkers geïnformeerd. Dat was een heel moeilijk moment. Twee van hen werken hier al meer dan 40 jaar. Ze maken zich zorgen over hun baan en hoe zich dat de komende tijd gaat ontwikkelen. We zoeken daarin de steun bij elkaar”, zo zegt ze in een schriftelijke verklaring.
De wethouders en de burgemeester van Meppel zeggen verbijsterd te zijn over het besluit van de gemeente. “Van directe sluiting van de horeca is geen sprake, maar de financiële situatie van de stichting en de baanzekerheid van de medewerkers is hiermee zeer zorgelijk geworden”, schrijft het dagelijks bestuur van de gemeente in een reactie.
Beperkte openingstijden
De gemeente is eigenaar van de schouwburg, maar sinds 2018 is de horeca ondergebracht in een aparte stichting. Daarvoor werd het horecagedeelte gepacht door een ondernemer. Straatman is als directeur van Ogterop ook de voorzitter van de stichting. Zij krijgt niet betaald voor dit voorzitterschap.
De horeca in het theater heeft een bijzondere positie. Deze mag alleen open als er een activiteit of voorstelling is in de schouwburg. In de zomermaanden zijn die er nauwelijks en is dus de horeca ook zo goed als dicht. “Ondernemersrisico”, zegt Knorren. “Dan moet de stichting zorgen dat die extra vet op de botten heeft voor in de zomerperiode.”
Dit geldprobleem zou zich niet voordoen
“De horeca heeft alle jaren goed gedraaid”, zegt wethouder Henk ten Hulscher in 2018 tegen de raad over de oprichting van de stichting. “Maar als die stichting negatieve cijfers krijgt, moet de stichting het probleem zelf oplossen. Alleen hebben we wel een probleem als eigenaar van Ogterop. Dan hebben we daar geen restaurantfaciliteit meer, met als gevolg dat er dan waarschijnlijk minder bezoekers komen. Ik ga er niet vanuit dat het probleem zich gaat voordoen, maar ik kan dat niet hardmaken.”
Het probleem blijkt zich nu toch voor te doen. De schouwburg legt de bal bij de gemeente neer voor de oplossing. En dat is niet de eerste keer. Vorig jaar ging er wel 60.000 euro van de gemeente naar de horeca, om precies dezelfde reden. Daar deed de gemeenteraad toen niet moeilijk over. “Dat was een heel ander scenario dan nu”, reageert Knorren. “Toen ging het om de gevolgen van corona en daarom hebben we vorig jaar verder geen vragen gesteld.”
Tijdens de eerdere coronajaren was er compensatie vanuit het Rijk. De stichting onderzoekt mogelijkheden om de zorgelijke financiële situatie te kunnen keren.
Wiens verantwoordelijkheid?
Dat de gemeente voor het tweede jaar op rij moet investeren in de horeca van Ogterop gaat eigenlijk alle partijen in de raad te ver. Vandaar het voorstel van CDA, ChristenUnie en PvdA gisteravond. Het is tijd dat de stichting zelf haar broek ophoudt, is de mening van de raad. Tot op het laatste moment probeert de wethouder de raad op andere gedachten te brengen en vraagt hij het voorstel in te trekken. De partijen zijn er niet gevoelig voor. Alleen SP en GroenLinks vinden de gevolgen te ernstig om mee te gaan met voorstel.
Dat het geld bestemd is om salarissen mee te betalen, wisten de partijen in eerste instantie niet. “Dat argument kwam pas op het allerlaatste moment op tafel”, reageert Knorren verbaasd. “Ineens werden we voor dat feit gesteld en dat de consequentie is dat vier mensen hun baan verliezen. We hadden het prettig gevonden als we dat eerder wisten. Was de uitkomst dan anders geweest? Dat zullen we nooit weten.”
Of er daadwerkelijk na de zomer geen kopje koffie of glas bier meer gedronken kan worden in Ogterop is nog niet duidelijk. De gemeente en Ogterop zijn nog in gesprek over de mogelijkheden. Het is de verwachting dat er binnen enkele weken meer duidelijkheid is over het lot van de horeca en diens medewerkers in de schouwburg.
Tekst/foto Stefan Klomp (RTV Drenthe)