Nederlanders zorgen slecht voor het riool
Bijna 4 op de 10 Nederlanders spoelt vochtige doekjes en tampons door de wc. Dat blijkt uit publieksonderzoek van de waterschappen. Ook frituurvet eindigt bij 38% van de Nederlanders nog in de gootsteen of wc. Het doorspoelen van deze zaken kan leidingen verstoppen en de werking van de rioolwaterzuivering bemoeilijken.
80% van de Nederlanders in het publieksonderzoek geeft aan wel te weten wat zij wel en niet door de wc en het afvoerputje mogen spoelen. Maar toch is de praktijk bij waterschappen anders, en maken zij veel onnodige extra kosten op de zuivering. In de opmaat naar Wereld Toiletdag op 19 november vragen waterschappen daarom aandacht voor het thema: ‘Wat spoel jij door?’.
Wereld Toiletdag
Wereld Toiletdag is internationaal in het leven geroepen om het belang van een goed werkende wc en riolering te benadrukken. De waterschappen steunen dit. In Nederland is er gelukkig sprake van een goede riolering en maken de waterschappen het rioolwater weer schoon, maar dat is niet vanzelfsprekend. Gemeenten en waterschappen werken daar dag in, dag uit hard voor.
In eigen huis kunnen mensen hierbij helpen. Door geen vochtige doekjes, tampons, maandverband of condooms door te spoelen. Door vet vóór het afwassen met keukenpapier uit een koekenpan te vegen. Door frituurvet gescheiden weg te gooien. En door shampoo en douchegel zonder microplastics te gebruiken. Zo dragen mensen bij aan schoon water en een goede werking van rioolwaterzuiveringen.
Verstoppingen door vochtige doekjes en frituurvet
Vochtige doekjes en frituurvet zijn voor waterschappen een dodelijke combinatie. Ook al staat op sommige verpakkingen dat deze vochtige doekjes ‘doorspoelbaar’ en ‘biologisch afbreekbaar’ zijn. Eenmaal doorgespoeld gaan vochtige doekjes samenklonten met ander vuil, zoals frituurvet. Dat zorgt op sommige plaatsen voor grote verstoppingen op de rioolwaterzuiveringen.
Gestold frituurvet kan aan de binnenkant van leidingen en pompen gaan zitten. Dat maakt het moeilijker om rioolwater door de leidingen te pompen. Door vochtige doekjes, tampons en frituurvet niet meer door de wc te spoelen, kunnen veel verstoppingen op de rioolwaterzuivering voorkomen worden.
Microplastics via shampoo in rioolwater
Uit onderzoek van de waterschappen blijkt dat meer dan 80% van de Nederlanders nog niet bewust kiest voor shampoo en douchegel zonder microplastics. Die extreem kleine plasticdeeltjes vormen een groot probleem voor natuur en milieu. Steeds meer komen microplastics in het rioolwater voor, onder andere via shampoo en douchegel. Waterschappen zijn helaas niet in staat alle microplastics uit het water te zuiveren. Zo komen deze plasticdeeltjes uiteindelijk terecht in sloten of meren en dat is niet goed voor het milieu. Wanneer meer mensen microplastic-vrije producten gebruiken, zou dat een groot verschil kunnen maken.
Meer weten over bijdragen aan schoon water? Kijk op waterschappen.nl
RTV Meppel/Foto Pexels