Schooltv

Minister kijkt bij praktijkgericht onderwijs in Meppel

Scholen kunnen vanaf vandaag subsidie aanvragen om vanaf het volgende schooljaar praktijkgericht onderwijs te kunnen aanbieden. Middelbare scholengemeenschap Stad & Esch in Meppel is een van de scholen die dat gaat doen.

“Stad & Esch is een voorloper voor praktijkgericht onderwijs”, zegt Mariëlle Paul, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Zij is vandaag op bezoek op de school in Meppel om bijgepraat te worden over deze nieuwe onderwijsvorm. Bij Stad & Esch zijn ze daar al drie jaar mee bezig, als landelijke proef. Na de zomer mogen vmbo-scholen praktijkgericht onderwijs als examenvak bieden.

Leerlingen Linne Mulder, Roos Alarm, Mila Donker en Marieke Visscher leggen aan de minister tijdens haar bezoek uit wat het inhoudt. Bij Stad & Esch betekent dit dat ze vier uur per week met opdrachten bezig zijn, zowel binnen als buiten school. En deze opdrachten komen van bijvoorbeeld bedrijven en instellingen. “We krijgen opdrachten van verschillende opdrachtgevers. Daar mogen we er dan eentje uit kiezen. We zijn bijvoorbeeld bezig geweest met hoe je de wachtrijen in de Efteling kan verkorten.”

De minister is blij met alle informatie en antwoorden die ze krijgt van de leerlingen. “Het was inspirerend”, zegt ze na afloop. Ze ziet vooral twee kansen voor het praktijkgerichte onderwijs. “Leerlingen van het vmbo kunnen zich zo breder ontwikkelen. Ze krijgen een breder beeld van de beroepen. Ze krijgen zo al erg veel praktijkervaring, met levensechte opdrachten. Het is heel mooi dat leerlingen zo de combinatie kunnen maken van theorie op school en de praktijk. Ten tweede kunnen ze zo de overstap het mbo of de havo makkelijker maken.”

Ze wijst erop dat de leerlingen in groepsverband bezig gaan met de opdrachten. “Zo leren ze samenwerken. Ze durven kritische vragen te stellen. Zo krijgen ze zelfvertrouwen.”

Ondertussen zijn ze bij Stad & Esch blij met de subsidie die ze nu kunnen krijgen. “Dat betekent dat de docenten tijd krijgen om hier verder mee te gaan”, reageert directeur-bestuurder Peter de Visser. Behalve de subsidie is er nog iets anders dat nodig is voor dit onderwijs. Ruimte. “Andere lokalen helpen hierbij. Gelukkig kunnen wij samen optrekken met de RegioCampus, waar onder meer Isala, Rabobank, hbo, mbo, voortgezet onderwijs en primair onderwijs bij zitten. Dan hebben ze al een andere ruimte.”

In Meppel krijgt de minister het examenprogramma voor dit nieuwe vak uitgereikt. Stad & Esch heeft meegeholpen om dat vorm te geven. “Ik gun heel veel leerlingen iets heel moois. Ik hoop dat er na de zomer heel veel scholen hiermee gaan knallen”, concludeert de minister.

Naast Stad & Esch doen er nog 154 andere scholen mee aan de landelijke proef. Het Esdal College in Oosterhesselen en in Emmen zijn de andere twee scholen in Drenthe die hieraan meedoen.

Tekst/ Foto Stefan Klomp (RTV Drenthe)