Nieuws

Meppel wil snel stappen maken met oude ziekenhuis

Binnen een jaar wil de gemeente Meppel stappen maken met het oude Isala-ziekenhuis. Daarover is een afspraak gemaakt met Isala, de eigenaar van het gebied. Als het aan de gemeente ligt wordt snel begonnen met de herinrichting, zodat er ook spoedig wat gebouwd kan worden.

Zo wordt gekeken naar andere zorgbedrijven en zorgwoningen. Nieuwbouw die past bij de groene omgeving, maar ook bij de vergrijzing van Meppel.

Sinds 1937 stond aan de Hoogeveenseweg in Meppel het Diaconessenhuis. Het deed 87 jaar dienst als ziekenhuis voor de stad en regio, maar raakte de laatste jaren flink verouderd. Daarom werd in 2019 aan de overkant van de weg begonnen aan de bouw van een nieuw en energiezuinig ziekenhuis. Dat werd deze zomer geopend. In 2019 begon de gemeente Meppel daarom met een onderzoek naar een nieuwe invulling van dat terrein. De conclusie: groene gebouwen, niet al te hoog en gevuld met bedrijven die zorg te maken hebben.

“Meppel wordt steeds iets groter, er is steeds meer vergrijzing”, vertelt wethouder Klaas de Vries. “Daarmee wordt de functie van een ziekenhuis steeds belangrijker.” Op de plek van het oude ziekenhuis moeten daarom bedrijven en organisaties komen die ook ‘iets met zorg’ doen en het ziekenhuis kunnen versterken.

De wethouder vervolgt: “Het is bijvoorbeeld van groot belang dat er voldoende geschoold zorgpersoneel in Meppel is. Daarom lijkt het ons slim om hier iets met zorgeducatie te doen. Iets anders wat je kan doen is bijvoorbeeld een uitgiftepunt voor zorg gerelateerde zaken als krukken maken, die mensen nodig hebben om te blijven functioneren.” Ook staan er 98 zorgwoningen opgenomen in het plan.

Tekeningen, wensen en eisen: de gemeente heeft een plan. Maar Isala is de grondeigenaar en kan het gebied verkopen aan de hoogste bieder. De wethouder verwacht wel de regie op dit stuk Meppel te kunnen houden. “Je kunt heel richting-bepalend zijn in het bestemmingsplan”, stelt De Vries stevig. “We kunnen meer dan genoeg sturing geven door randvoorwaarden te stellen en dat hebben we gedaan.”

‘Schoenmaker, blijf bij je leest’
Zou het niet veel makkelijker zijn als de gemeente dit stuk grond zelf koopt en ermee aan de slag gaat? “Nee, dank je wel”, antwoordt De Vries resoluut. “Wij zijn een gemeente en hebben maatschappelijke taken te verrichten. Onroerend goed zit daar niet bij.”

Vroeger was dat heel anders: toen wilde Meppel zich een ondernemende gemeente tonen en kocht het regelmatig stukken grond om zelf plannen te ontwikkelen, hetgeen lang niet altijd goed ging en de gemeente zelf ook schulden opleverde. “Dat is op een gegeven moment gestopt”, zegt De Vries. “Je kunt je voorstellen: het is niet eenvoudig om je als gemeente bezig te houden met zakelijke activiteiten. We hebben een andere taak. Schoenmaker, blijf bij je leest. Wij zijn gemeente en moeten ons bezighouden met maatschappelijke doelen.”

Oekraïense vluchtelingen
De verwachting is dat Isala het grondgebied binnenkort te koop zet, zodat ontwikkelaars ermee aan de slag kunnen. De Vries: “Het is natuurlijk beetje afhankelijk van hoe snel dit verkocht wordt, maar wat ons betreft kunnen we hier snel aan de slag. We denken aan de zomer van 2023. Dat is redelijk snel, maar we zijn goed voorbereid.”

Of de gemeente dan echt kan beginnen is nog afhankelijk van de huidige bewoners: het oude ziekenhuis wordt momenteel ingezet als opvanglocatie voor zo’n driehonderd Oekraïense vluchtelingen. “Ik hoop voor hen dat ze ontzettend snel terug kunnen naar hun huizen”, zegt De Vries. “Dat hoop ik voor hen, niet voor ons. Die oorlog moet zo snel mogelijk afgelopen zijn.”

Water
Een andere eis van de gemeente: de nieuwe gebouwen moeten in het landschap passen. De locatie ligt in het Reestdal, een groen gebied met veel water. De wethouder kijkt daarbij naar het naastgelegen nieuwe ziekenhuis: dat ziet er volgens hem perfect uit en past goed bij het landschap. “De nieuwe bebouwing op die locatie moet in datzelfde beeld passen.”

Oftewel: Groen en niet zo hoog. “Vandaar ook 98 zorgwoningen”, legt De Vries uit. “Dat kan wel meer, maar dan moet je groter en hoger, en dat vinden we niet passend.” Eén van de voorste gebouwen moet een echte blikvanger worden. “Dat kwam naar voren uit het onderzoek als een kans: een architectonisch ding als entreegebouw voor aan de weg. Ik denk dat zoiets een versterkende werking heeft”, aldus de wethouder. Ook die wens komt in het bestemmingsplan.

RTV Drenthe Bastian vd Belt/ Gem Meppel