Meppel verwelkomt leerlingen nieuwe taalschool
In Meppel is gisteren een bijzondere school geopend door Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma . Geen gewone basis- of middelbare school, maar een school voor kinderen van 7 tot en met 17 jaar die nog niet zo lang in Nederland zijn. Een taalschool. Op een taalschool, ook wel nieuwkomersonderwijs, leren kinderen uit het buitenland de Nederlandse taal, zodat ze daarna naar de basisschool of de middelbare school kunnen.
En dat noemt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap uniek. Er zijn wel taalscholen in Nederland, maar niet waar het basisonderwijs en het middelbaar onderwijs samenkomen. Het maakt dat de kinderen makkelijker kunnen doorstromen naar school, of de overstap kunnen maken van basisonderwijs naar middelbaar onderwijs.
Doorstromen
Sinds 2021 heeft het aantal kinderen dat in aanmerking komt voor de taalschool een enorme vlucht genomen. Voorheen ging het misschien om een tiental kinderen, voornamelijk van expats. Nu krijgen er 160 leerlingen les in de Nederlandse taal. Het overgrote deel zijn kinderen van vluchtelingen, en een aanzienlijk deel is Oekraïens. Welkomst is de naam van de nieuwe school. Directeur Balthazar Gijzen: “Een taalschool is voor nieuwkomers, expats, vooral vluchtelingen. Het doel is om kinderen binnen een jaar, maximaal twee jaar de Nederlandse taal te kunnen leren, zodat ze daarna kunnen doorstromen naar het reguliere onderwijs.”
Veilig voelen
Op de school is plek voor 140 leerlingen uit Meppel of de omliggende gemeenten. De leerlingen hebben vaak al veel meegemaakt, omdat ze niet zelden uit een oorlogsgebied komen. Gijzen: “Wij proberen traumasensitief les te geven. Maar eigenlijk is het belangrijkste dat kinderen zich veilig voelen. We proberen bijvoorbeeld steeds het positieve te benoemen. Dat is niet altijd even makkelijk. Maar dat proberen we echt wel te doen.”
Dat het niet makkelijk is om aan deze doelgroep les te geven komt niet alleen door de diverse afkomst van de kinderen. “Ze maken ook fouten en ze hebben dingen die ze niet kennen. We hebben kinderen van negen jaar oud die nog nooit naar school zijn geweest. Dan moet je ineens stilzitten als de juf of meester het zegt. Als je dat niet gewend bent, moet je dat echt leren.”
Stefan Klomp (RTV Drenthe)/ foto’s Leo de Harder