Meppel steekt anderhalf miljoen euro in MeppelEnergie
MeppelEnergie krijgt van de gemeente Meppel iets meer dan 1,2 miljoen euro om een faillissement te voorkomen. Ook scheldt de gemeente een lening van bijna 300.000 euro kwijt.
Het gaat om een eenmalige investering, waarmee de toekomst van energieleverancier MeppelEnergie zeker wordt gesteld. MeppelEnergie verkeert al een paar jaar in financieel zwaar weer. Een faillissement is al langer een mogelijkheid.
De gemeente Meppel is samen met Rendo aandeelhouder van MeppelEnergie. Er was een idee van de gemeente om te stoppen als aandeelhouder. Daar ziet de gemeente van af, omdat het niet zou helpen in de situatie. De raad zegt blij te zijn met de stap van de gemeente. “Deze problematiek heeft veel te lang voortgeduurd”, verwoordt Marisa Grotens het namens de VVD.
Inwoners hebben het helemaal gehad met MeppelEnergie
Gerard Meijerink, namens werkgroep vanuit Nieuwveense Landen
Inwoners van de nieuwbouwwijk Nieuwveense Landen worden voorzien van warmte en koelte door middel van een biomassacentrale. Een groep van het wijkplatform van de Nieuwveense Landen dat zich bezighoudt met MeppelEnergie is nog wel kritisch over de investering van het geld.
De groep erkent dat hierdoor de gemeente voor vijftien jaar gevrijwaard is van bijkomende kosten en dat MeppelEnergie nu uit de financiële problemen is. Maar daar schuilt juist het probleem volgens de werkgroep.
“De afnemers van MeppelEnergie zullen tot in de verre toekomst de hoofdprijs betalen”, reageert de werkgroep. Die afnemers zijn de inwoners van Nieuwveense Landen. Inwoners die graag weg willen bij deze energieleverancier.
Warmtepompen en kachels
Gerard Meijerink namens de werkgroep: “Er komen steeds meer berichten bij ons binnen dat inwoners het helemaal gehad hebben met MeppelEnergie. Veel afnemers willen weg. Er zijn afnemers die ervan overtuigd zijn dat het beter is om vastrecht te blijven betalen en daarbij een andere warmtebron te kiezen. Een aantal heeft al een warmtepomp gekocht. Tevens heeft al een aantal afnemers zelf een kachel geplaatst in de woning. Een andere afnemer is reeds begonnen met een rechtszaak om helemaal van MeppelEnergie af te komen. Er zullen in de toekomst steeds minder afnemers zijn, die de lasten moeten gaan dragen.”
Inwoners die gebruik maken van MeppelEnergie hebben onlangs een brief gekregen waarin wordt aangekondigd dat er een bewonersvereniging in het leven wordt geroepen. Alle partijen in de gemeenteraad vinden dat deze vereniging onder meer het recht moet hebben om gevraagd en ongevraagd advies te geven aan de directie van MeppelEnergie. Een motie van de SP die het belang hiervan onderstreepte werd raadbreed aangenomen.
Stefan Klomp (RTV Drenthe) / foto RTV Meppel