Meppel praat over cameratoezicht in centrum na drie overvallen: ‘Ik mis noodzaak’
“Tijdelijk cameratoezicht reageert op incidenten. Het incident heeft dan al plaatsgevonden. Ik zeg niet dat permanente cameratoezicht alles voorkomt, maar het helpt wel in veiligheidsgevoel en het preventieve gevoel”, zegt burgemeester Cees Bijl. En daarom pleit hij voor camera’s in de binnenstad van Meppel.
De discussie over permanent cameratoezicht in Meppel is helemaal opgelaaid na drie overvallen in korte tijd in de binnenstad, begin dit jaar. Daarop besloot Bijl om tijdelijk camera’s te plaatsen in de straten waar deze winkels zitten. Een 31-jarige Meppeler werd later opgepakt en sindsdien zijn er geen overvallen meer.
Minder winkeldiefstallen
Het maakt dat in de politiek niet iedereen voorstander is van permanente camera’s in de stad. “Ik mis de noodzakelijkheid voor camera’s”, reageert Anouk de Vlieg namens GroenLinks. “Het is een inbreuk op de privacy van ons allemaal.” Ze wijst erop dat de criminaliteit in Meppel de laatste jaren daalt. Sinds corona is het aantal winkeldiefstallen in het centrum toegenomen, maar sinds tien jaar neemt het af. Ook andere vormen van criminaliteit in de binnenstad nemen af. Zo registreert de politie nog nauwelijks drugshandel of zakkenrollerij.
Grootste partij verandert van mening
De Vlieg krijgt bijval van coalitiepartij D66 en van oppositiepartij SP. De andere twee partijen in de coalitie, Sterk Meppel en VVD, voelen wel wat voor permanente camera’s in de stad. Voor Sterk Meppel betekent dat een ommezwaai. De huidige grootste partij in de lokale politiek was altijd tegen camera’s in de stad. In haar verkiezingsprogramma benadrukte de partij dat nogmaals.
“Tijden veranderen”, reageert fractievoorzitter Eduard Annen. “De huidige situatie dwingt ons om opnieuw hiernaar te kijken. Daarom zijn we er nu voorstander van, mits er strenge eisen aan zitten rondom de privacy. Veiligheid en privacy moeten hand in hand gaan.”
‘Geen wondermiddel’
Hij ziet juist dat de veiligheid in de stad “onder druk staat”. Hij wijst onder meer op de overvallen, maar ook op overlast in de horeca, voornamelijk op zaterdagavond. “Niemand moet zich onveilig moeten voelen in de binnenstad, nergens overigens in Meppel.”
Hij wil daarbij wel dat camera’s onderdeel worden van een groter pakket met onder meer extra handhaving of samenwerking met ondernemers. “Camera’s zijn geen wondermiddel. Laten we eerlijk zijn: camera’s kunnen een belangrijk middel zijn in de opsporing in criminaliteit. Dat hebben onlangs nog gezien in Assen”, verwijst hij naar de kunstroof, waar drie verdachten enkele dagen na de roof aangehouden werden.
Burgemeester Cees Bijl vindt het opmerkelijk dat de partijen die tegen het plaatsen van camera’s zijn, wel meer inzet van politie of boa’s willen in de stad. “Waarom accepteren we dat we wel meer mensen fysiek laten kijken. Maar als ze via een camerascherm kijken, kijken we er anders naar. De politie zal de camerabeelden bekijken, of het gebeurt onder verantwoordelijkheid van de politie. En het gaat echt niet 24 uur per dag gebeuren, dat is wat overdreven. Het gaat erom dat we beter zicht hebben wat er is gebeurd, zodat we er op kunnen handhaven.”
De gemeenteraad gaat op een later moment praten over cameratoezicht. Wanneer dat is, is nog niet bekend. De Meppeler Handelsvereniging pleit al jaren voor permanent cameratoezicht.
Stefan Klomp (RTV Meppel)/ foto Leo de Harder