Meppel moet keuzes maken: ‘Niet alles kan, maar we schrappen ook niet alles’
Hoe moet Meppel er in de toekomst uitzien? Is dat met of zonder een zwembad? Met jeugdhulp die stopt na 18 of 23 jaar? En met of zonder speeltoestellen en dierenopvang? De plaatselijke politiek buigt zich binnenkort over die vragen.
Ieder jaar is er een belangrijk debat over de toekomst van de gemeente Meppel, dat over de financiën gaat voor de komende vier jaren. Dit jaar gaat het anders dan normaal. Meppel begint dit keer met een blanco formulier, maar heeft geen blanco cheque. De politiek mag kiezen wat er op dat formulier komt, in plaats van het aanbrengen van wijzigingen op huidig beleid.
Opsomming
Wethouder Klaas de Vries (Sterk Meppel) heeft alle taken die de gemeente uitvoert laten opsommen. Het gaat om taken die wettelijk verplicht zijn, denk aan de jeugdzorg of het uitgeven van paspoorten en rijbewijzen. Bij de verplichte taken is ook gekeken naar efficiëntie. De Vries: “Mensen komen nu met een fotootje het stadhuis binnen. Is het handiger om hier camera’s te plaatsen? Of is het handiger dat mensen vooraf online meer kunnen invoeren, zodat hier minder werk aan de balie nodig is.”
Maar er zijn ook heel wat taken die de gemeente doet, die niet verplicht zijn. Ze geeft subsidies, houdt een weekmarkt of biedt een collectieve zorgverzekering aan voor mensen met een laag inkomen.
Meppel wil groeien
Met het oog op bezuinigingen vanuit Den Haag en het toenemende aantal taken is de gemeente maar eens grondig door haar eigen werkzaamheden gegaan. Daar komt bij dat de gemeente de ambitie heeft om te groeien naar meer dan 40.000 inwoners over vijftien jaar. De gemeente telt nu zo’n 35.000 inwoners.
“Daarom moeten we de vraag stellen: welke taken moeten en willen wij doen? Dat wil zeker niet zeggen dat we overal mee gaan stoppen”, verzekert De Vries. “Maar er zijn wel keuzes te maken. Dan moeten we bijvoorbeeld durven zeggen: we willen geen zwembad, geen schouwburg, geen subsidies aan musea of geen sportaccommodaties. Dan moeten alle opties open liggen.” De negatieve gevolgen van het stoppen met bepaalde zaken zijn ook op een rij gezet.
De lokale politiek heeft de lijst gekregen. “Het is aan haar om keuzes te maken.” Ondertussen kijken andere gemeenten ook naar deze lijst. “Wij zijn voorloper in de Regio Zwolle”, zegt De Vries. “Daar kijken ze met belangstelling naar ons.”
Niet meteen ravijnjaar
De lange lijst aan taken, en hoeveel geld ermee gemoeid gaat, levert in ieder geval inzicht op. “Dat we meer financiële ruimte hebben dan gedacht.” Gemeenten en provincies vrezen volgend jaar voor een ‘ravijnjaar’. Dan geeft het kabinet gemeenten in totaal zo’n 2,4 miljard minder. De vrees is dat gemeenten moeten bezuinigen. “Het lijkt aan ons een beetje voorbij te gaan volgend jaar. Dit gaat ons wel in 2027 en 2028 parten spelen.”
Er zijn veel keuzes te maken. Van grote tot kleine bedragen. Bijvoorbeeld Ogterop verzelfstandigen, waarmee wellicht 1,5 miljoen bespaard kan worden tot een besparing van 3.000 euro wanneer de gemeente zwerfdieren niet langer opvangt.
“Dit maakt het ook voor de toekomst veel makkelijker. Als we op een moment krap zitten, of als we juist extra geld hebben, is duidelijker te zien wat de mogelijkheden zijn. Zie het als een pick & choose“, zegt de wethouder. “Let wel: we gaan natuurlijk echt niet alles schrappen. Dus niet meteen schrikken. Het geeft stof tot nadenken.”
Op 3 april buigt de gemeenteraad zich voor het eerst hierover. Op 3 juli worden de daadwerkelijke besluiten genomen, waarna afstemming met de betrokken instanties volgt.
Stefan Klomp (RTV Drenthe)