Nieuws

Meppel koerst op college met verkiezingswinnaar D66

De winst van één extra zetel lijkt D66 een plek in het college van Meppel op te leveren. Dat blijkt uit de verkenning van de informateurs. Zij adviseren een college van Sterk Meppel, VVD en D66 omdat dit een ‘breed palet’ vertegenwoordigd, ondanks dat de meerderheid in deze vorm kleiner wordt.

Het zou voor het eerst zijn dat D66 aan de knoppen zit in Meppel. De partij was bij de verkiezingen één van de winnaars. Sterk Meppel en D66 kregen er beiden één zetel bij. VVD en CDA verloren één. De andere partijen bleven even groot. Het is aan informateurs Alberto Boon en Klaas Smidt om daaruit een coalitie te smeden.

Inhoud niet leidend
Boon en Smidt streven naar een meerderheidscoalitie. In Meppel zijn daarvoor twaalf zetels nodig. De meeste partijen in Meppel geven voorkeur aan een coalitie met drie partijen omdat besturen met drie, makkelijker is dan met vier. Dit beperkt de informateurs wel enorm in mogelijkheden omdat hiervoor altijd twee partijen van de huidige coalitie nodig zijn.

Daarom luidt het advies: Sterk Meppel, VVD en D66. Daarmee worden de winnaars gekoppeld aan de VVD, “die verloren heeft, maar met vier zetels alsnog veel Meppelers vertegenwoordigd en de tweede partij is in Meppel”, aldus de informateurs.

Volgens Boon en Smidt liggen de ideeën van alle politieke partijen in Meppel dicht bij elkaar. “Inhoudelijk bestaan er geen grote verschillen”. Nu inhoud niet leidend is, kijken zij naar andere punten zoals stabiliteit en ‘onderlinge chemie’. VVD en Sterk Meppel denken wel compleet verschillend over de mogelijke havenuitbreiding.

Geldzaken geven spanning
Volgens de voorgangers kan één onderdeel voor problemen zorgen in de onderhandeling. Dat is de slechte financiële situatie van de gemeente. De partijen kunnen een hoop plannen maken, maar het risico is dat voor al die plannen geen geld is. “Wij constateren dat er enige spanning zit tussen de ambities en plannen en wat financieel mogelijk haalbaar zal zijn.” De partijen worden dus gevraagd om bij plannen wel te benoemen hoe dat betaald gaat worden.

De informateurs dringen aan op openheid over de afspraken. Ook naar inwoners en de partijen die niet aan de onderhandelingstafel zitten. Daarnaast wordt aangeraden het coalitieakkoord niet helemaal dicht te timmeren. “Hou elkaar niet vier jaar lang vast in de houdgreep. Gun de andere raadsleden de ruimte om het beste voor Meppel te bereiken.”

Christendemocraten vallen uit college
De kans is dus klein dat de huidige coalitie van Sterk Meppel, VVD en CDA wordt voorgezet, ondanks dat de drie partijen een meerderheid zouden hebben en deze coalitie de afgelopen jaren erg stabiel was. “Dit zou een keuze voor twee verliezers betekenen, waarbij er naar het gevoel van de kiezer mogelijk minder recht wordt gedaan aan hun uitspraak”, aldus de Boon en Smidt.

Het voornemen om met D66 te regeren in Meppel betekent slecht nieuws voor de christendemocraten. In de raadsperiode van 2014-2018 zat zowel CDA als ChristenUnie in het college. De periode daarna viel CU erbuiten, dat lot treft nu ook CDA.

Boon werd aangewezen door Sterk Meppel en is oud-fractievoorzitter van die partij. Smidt werd aangewezen door de VVD. De laatste jaren was hij wethouder in buurgemeente Westerveld.

Foto Arjan Tien