Maandverwachting: eindelijk weer kans op regen
Eigenlijk moet het niet gekker worden. Dat je in Nederland in een persbericht aandacht eraan schenkt dat het kan gaan regenen?
Wekenlang is al geen regen van betekenis in ons land gevallen en in eerste instantie verandert daar niets aan. Volgende week wordt het echter broeieriger en stijgt de kans op buien. Daarmee lijkt de toon gezet voor een weertype met af en toe een stevige bui in de tweede helft van juni en begin juli.
De tweede helft van juni begint waar de eerste helft mee eindigde: een overdosis zon en op grote schaal zomerse temperaturen. Alleen vrijdag haalt een groot deel van het land de 25 graden niet en in het Waddengebied is het dagelijks koeler met 20-23 graden.
Komende zondag en maandag wordt met een oosten- tot zuidoostenwind weer warmere lucht aangevoerd. De kans op tropische temperaturen van 30 graden neemt dan weer toe. Daarbij blijft het zondag zeer zonnig. Na het weekend wordt het broeierig, kunnen stapelwolken ontstaan en zien we voor het eerst weer buienkansen.
Dit lijkt de overgang te vormen naar een aanhoudend broeierig weertype met soms een felle regen- of onweersbui. Toch zijn de neerslagkansen ook nog niet heel groot en zullen de buien vaak een lokaal karakter hebben. Daarbij schommelt de temperatuur flink rond 25 graden, met op dagen met voldoende zon en wind vanaf land kans op tropische temperaturen van 30 graden of meer.
Hoe begint juli?
Voor de eerste helft van juli tonen de weermodellen temperaturen die duidelijk boven het klimaatgemiddelde liggen. Normaal is het begin juli 20 graden op de Wadden tot 24 in het zuidoosten. Daar zitten we nu dus vaak boven, met daarmee een grotere kans dan normaal op zomerse en tropische dagen. Dat ziet er dus qua temperatuur goed uit voor een zomervakantie in eigen land.
Voor de neerslag zien we geen uitgesproken signaal terug in de weermodellen. Buien weten ons begin juli waarschijnlijk, net als eind juni, zo nu en dan wel te bereiken en dan kan een stevige onweersbui zomaar veel regen brengen in korte tijd. Naar verwachting zal dit grote lokale verschillen opleveren en de droogte wordt er niet echt mee verholpen. Maar als we komende week daadwerkelijk overschakelen op af en toe buien, zal de droogte wel minder snel gaan toenemen.
Jaco van Wezel – Weeronline / foto Shutterstock