Nieuws

Lelijk industrieterrein wordt wijk met 1000 woningen

Grijs, oud, vies, kaal, vervallen, leegstand, versleten en industrie. Dat is wel een accurate beschrijving van Noordpoort in Meppel. Het is een oud industrieterrein aan de rand van de stad. Maar daar gaat verandering in komen. De komende jaren moet het veranderen naar een fleurige woonwijk, goed voor minstens 1000 woningen.

Het begin is daar vandaag voor gemaakt; de eerste sloopwerkzaamheden zijn in gang gezet. Een kraan heeft de eerste happen uit een leegstaand kantoor gehaald. Het gaat nog jaren duren voordat het klaar is. “Ik durf er geen voorspelling over te doen”, zegt wethouder Klaas Smidt.

Sinds 2013 zijn er al plannen voor het gebied. Allemaal ideeën, schetsen en documenten hebben de revue gepasseerd. Een stadsstrand, horeca, waterwoningen, ruimtes voor kunstenaars, kartbaan, natuur, van alles. Maar nu spitsen de plannen zich vooral toe om woningen.

Kleine 28 miljoen euro

De gemeente Meppel heeft vanuit Den Haag een kleine 28 miljoen euro gekregen om aan de slag te gaan in Noordpoort. Het gaat dan niet alleen om de bouw van woningen. Er komt ook een nieuwe doorgaande weg naar het centrum, in plaats van de huidige.

Dat betekent ook meteen dat er een nieuwe brug gebouwd moet worden over de Drentse Hoofdvaart. De huidige doorgaande weg, de Steenwijkerstraatweg, wordt dan een fietsstraat. En dat hangt dan weer samen met de aanleg van een fietstunnel bij de watertoren.

Want Noordpoort is groot. Het is niet alleen een industrieterreintje. Onder het gebied valt de watertoren, de brandweerkazerne, Agrifirm, verschillende bouwmarkten, de parkeerplaats achter het stadhuis en er staan al de nodige huizen. En dus ook dat oude verpauperde industrieterrein. Dat gaat dus nu verdwijnen en plaatsmaken voor 1000 woningen. De rest blijft grotendeels hetzelfde.

Voorkeursrecht

Op dit oude industriegebied heeft de gemeente een voorkeursrecht, wat wil zeggen dat bewoners en ondernemers verplicht zijn om de grond aan de gemeente aan te bieden, als ze die willen verkopen. De nodige panden heeft de gemeente al gekocht.

Maar er zijn ook ondernemers die zelf aan de gang gaan om het gebied te veranderen. Zo is met scheepswerf Wout Liezen afgesproken dat deze uiterlijk 2028 sluit. De scheepswerf neemt dan zelf het initiatief om het gebied om te bouwen. Met een andere ondernemer heeft van de gemeente al toestemming gekregen om 28 woningen te realiseren, op de plek waar nu een opslagloods is.

Stefan Klomp (RTV Drenthe)/ Foto Leo de Harder