Schooltv

Leerlingen van KC De Vuursteen in Wapserveen maken bijenparadijs

Gedeputeerde Henk Jumelet (provincie Drenthe), wethouder Henk Doeven (gemeente Westerveld), Erik de Gruijter (Landschapsbeheer Drenthe) en Mathijs ter Bork (IVN Natuureducatie) openden afgelopen week , het vergroeningsdeel van het project Bijles bij Kindcentrum De Vuursteen in Wapserveen. Nadat het thema wilde bijen al op diverse manieren op school behandeld was, konden de leerlingen en leerkrachten starten met het bij-vriendelijk maken van hun schoolplein.

Alle leerlingen, groot én klein, staken de handen uit de mouwen voor de wilde bij. En die hulp is hard nodig, want het gaat niet goed met veel wilde bijensoorten. Meer dan de helft van de soorten die in Nederland voorkomen, staan op de Rode Lijst.

Van groen schoolplein naar echt bijenparadijs
Dat een reeds groen schoolplein altijd nóg biodiverser ingericht kan worden, is KC De Vuursteen het bewijs van. Aan beplanting, bosjes en struiken ontbreekt het hier niet, maar om de omgeving rondom het schoolgebouw om te toveren tot een heus bijenparadijs werden er verschillende inrichtingsmaatregelen getroffen. Welke maatregelen op deze school nodig waren, werd onderzocht door de leerlingen van de bovenbouw.

Speciale onderzoekskaarten van IVN Natuureducatie gaven leerlingen een beeld over de verschillende eisen die wilde bijen stellen aan hun omgeving. Gedeputeerde Henk Jumelet en wethouder Henk Doeven beten het spits af en plantten gezamenlijk een fruitboom. Vervolgens mochten de leerlingen zelf aan de slag gaan. Na maandenlange voorbereidingen stonden zij dan ook te trappelen om ‘los’ te gaan. “Vandaag mag ik eindelijk zelf een bijenheuvel maken!”, vertelt een leerling enthousiast. “Ik weet nu dat er veel verschillende bijensoorten bestaan en dat er ook soorten zijn die in de grond leven en daar hun eitjes leggen. Ik wil ze graag helpen aan extra plekjes om te overwinteren.”

Onder begeleiding van Landschapsbeheer Drenthe gingen de leerlingen van start. Naast het aanleggen van een bijenheuvel, plantten zij ook fruitbomen, bessenstruiken en legden bloemenborders van boerenkrokussen aan. Een hele onderneming, maar met de hulp van de circa 100 leerlingen was de klus zo geklaard!

Bijles?
Enkele maanden geleden volgden de natuurjuffen en -meesters van alle scholen uit de gemeente Westerveld een training van IVN Noord over wilde bijen. Tijdens deze bijles ontvingen ze lesmaterialen om hun leerlingen meer te leren over het leven van wilde bijen. Bijen hebben, namelijk naast voedsel, ook beschutting en geschikte nestelplekken nodig. Ontbreekt één van die drie, dan is het voor bijen erg lastig om te kunnen overleven. Met hulp van Landschapsbeheer Drenthe werd er een inrichtingsplan opgesteld.

Sinds 2019 ontvangen basisscholen, in twee of drie Drentse gemeentes, jaarlijks een uitnodiging om deel te nemen aan het educatieve project Bijles. Dit jaar stonden de gemeenten Westerveld en Aa en Hunze op het programma. Van de 15 deelnemende scholen, pakten 11 van hen daadwerkelijk het schoolplein aan.

Het project Bijles is een gezamenlijk, meerjarig project van IVN Regio Noord en Landschapsbeheer Drenthe en wordt gefinancierd door de provincie Drenthe en de Drentse gemeentes.