Leerlingen CSG Dingstede doen onderzoek naar Fairtrade kleding
CSG Dingstede is de eerste Fairtrade school voor voortgezet onderwijs in Meppel. Leerlingen van de school merken dat o.a. door activiteiten die met Fairtrade te maken hebben. Zo ging een groepje leerlingen uit het vierde leerjaar onlangs voor het technasium op onderzoek uit naar Fairtrade kleding.
Dat bleek knap ingewikkeld. Voordat kleding op de markt komt, is er een heel proces doorlopen. De katoen wordt verbouwd, geoogst en tot stof verwerkt. De stof komt in een verfbad, gaat naar een naaiatelier, wordt getransporteerd en hangt tenslotte in de winkel. Soms met label, soms zonder. Het is bijna niet na te gaan of de mensen die bij dit proces betrokken zijn een eerlijke prijs voor hun product en arbeid hebben gekregen en dat er ook geen kinderhanden bij betrokken waren, zo ontdekten de leerlingen. Over de labels merkten ze op dat het goed is daar heel kritisch naar te kijken. Een goed uitziend label is geen garantie voor Fairtrade.
Doel van het onderzoek was om uiteindelijk een plan te maken voor een Fairtrade kledinglijn waarvan elk onderdeel van de keten verantwoord kan worden aan de hand van criteria van Fairtrade. Voor die kledinglijn ontwierpen Silvan Koster, Noor Loesanne Kin en Silke Schulting een shirt met een eigen logo.
Onderdeel van de opdracht was ook om bewustwording over Fairtrade kleding onder leeftijdsgenoten te creëren. Dat deden de leerlingen door een filmpje op Tiktok te zetten dat goed bekeken werd. Uiteraard kwam het bijzondere shirt daarbij heel goed uit.
CSG Dingstede