Kinderen bedenken oplossingen voor een veilige fietsroute
Hoe kunnen we zorgen dat er meer kinderen op de fiets of te voet naar school gaan? Leerlingen van KC Anne Frank in Meppel bedenken zelf oplossingen tijdens een gastles van de Fietsersbond. De opdracht luidt: teken je route naar school en denk na over hoe de route veiliger en aantrekkelijker gemaakt kan worden. Op donderdag 9 februari is ook wethouder Klaas de Vries bij de gastles aanwezig. Met de gastlessen vraagt de Fietsersbond aandacht voor een beweegvriendelijke schoolomgeving.
Gastles Veilige Schoolroute met en voor kinderen
De leerkrachten van KC Anne Frank zijn het erover eens: een beweegvriendelijke schoolomgeving zorgt dat kinderen vaker, veiliger en prettiger naar school fietsen en lopen. Het nodigt ook uit tot meer spelen en sporten. De Fietsersbond organiseert op donderdag 9 februari om 10.00 uur een interactieve gastles voor de leerlingen van groep 7. De leerlingen weten zelf het beste hoe hun fiets- en of wandelroute beter en veiliger gemaakt kan worden. Wethouder Klaas de Vries is aanwezig bij de gastles om van de kinderen zelf de onveilige situaties te horen en hun adviezen in ontvangst te nemen.
Een op de drie kinderen fietst nooit naar school
Uit onderzoek van Tour de Force (een samenwerking tussen overheden, marktpartijen, maatschappelijke organisaties, kennisinstituten en platforms) blijkt dat 33% van de kinderen nooit naar school fietst. In sommige wijken is dit zelfs 48%. Maar liefst 36% van de ouders vindt de route naar school onveilig. Tussen de 30% en 50% van de ouders brengt hun kinderen dan ook regelmatig met de auto naar school. Voor kinderen is te voet of fietsend naar school gaan niet alleen leuk, maar het zorgt ook voor meer zelfstandigheid en vrijheid. Daarbij het is voor iedereen veiliger en gezonder.
Lancering platform Beweegvriendelijke Schoolomgeving
Er zijn vele manieren om een schoolomgeving beweegvriendelijker te maken. Zoals een veilige schoolroute, tijdelijke schoolstraten en een duidelijk haal- en brengbeleid. Op dinsdag 14 februari lanceert de Fietsersbond het kennisplatform Beweegvriendelijke Schoolomgeving. Scholen, ouders, beleidsmedewerkers, JOGG-regisseurs en andere betrokkenen vinden via de website alles wat ze nodig hebben om een beweegvriendelijke schoolomgeving te realiseren: handige tools, inspirerende succesverhalen en uitgebreide informatie. Drijvende krachten achter het platform zijn Fietsersbond en Wandelnet die samen met JOGG aan een beweegvriendelijke schoolomgeving werken. Het project wordt gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Tekst Fietsersbond/foto Michele Giebin