Jaarmarkt Nijeveen: knalfeest met extra functie
Met een knaller werd de feestweek in Nijeveen gistermiddag afgesloten. Na drie jaar keerde de jaarmarkt terug, in extra grote vorm. Er waren 141 kramen, drie keer zoveel als enkele jaren geleden. Daar kwamen zo’n duizend bezoekers op af. En dat is belangrijk volgens de organisatie, want de markt had een extra functie.
“Ja dit is echt fantastisch, een knalfeest”, zegt organisator Rudi Timmerman. Hij is trots op de markt, vooral op het spektakel rondom een rodeo-stier. “We zochten een stukje hilariteit op de markt. Toen kwamen we op dit idee. We hebben dertien bekende inwoners ervoor gestrikt die met elkaar de competitie aangingen. Hier stond ruim 500 man te kijken, dus dit is zeker geslaagd.”
Veel bekijks is belangrijk voor Timmerman, want hij hoopt een hoger doel te bereiken. De markt moet nieuwe inwoners van Nijeveen, bijvoorbeeld uit de Randstad, beter betrekken bij het dorp. “Het doel is verbinding met Nijeveen”, aldus Timmerman. “We hebben veel nieuwe inwoner
Volgens Timmerman zijn de nieuwe buurgenoten niet altijd te porren voor vrijwilligerswerk. “Als je ze wat vraagt zeggen ze allemaal ‘ik kan niet, heb geen tijd’. Wij Nijeveners zeggen altijd ‘is goed’ en doen dat gewoon. Mensen van buitenaf hebben daar wat moeite mee.” Waar dat in zit? Mentaliteit, zegt Timmerman. “Dit moet je van huis uit mee krijgen. Ik geef het mijn eigen zonen ook mee dat ze mee moeten doen met het dorp. Niet de hele tijd op de telefoon of andere flauwekul.”
Om verbinding te creëren presenteren lokale verenigingen zich, maar ook ondernemers uit de streek. Zoals wijnboer Peter Pels die tussen Nijeveen en Havelte druiven verbouwt. “Je moet mensen laten proeven en vertellen dat het uit de achtertuin komt. Dan vinden mensen het leuk een meestal ook lekker. Mensen kennen wel wijn, maar weten niet dat het ook in Drenthe gemaakt wordt”, aldus Pels.
“Ik ben verbaasd over de aantallen mensen, het is echt veel!”, vervolgt de blije wijnmaker. Met die integratie van de nieuwe inwoners komt het wel goed, denkt hij. “Ik ben ook een westerling, mijn vrouw heeft mij erbij geholpen. Ze zei altijd: ‘als je net hier komt wonen in Drenthe hou je de eerste zes weken je grote Amsterdamse mond. Je luistert naar die Drenten, daarna ga je proberen in gesprek met ze te komen.’ Dat heeft gewerkt, daarna ging alles automatisch.”
Foto RTV Meppel