In Meppel bakken ze tienduizenden brownies
Drentse brownie ontbreekt nog. Tienduizenden brownies vinden jaarlijks hun weg van de fabriek in Meppel naar deurmatten in heel Nederland, en daarbuiten. In december is het topdrukte. Maar dat het vandaag browniedag is, dat is voor de fabrikant zelf een verrassing.
Paul Heikens is de eigenaar van Brownies per Post. Het bedrijf uit Meppel maakt ambachtelijke brownies. Niet voor de horeca, niet voor in de winkels, maar voor thuis. Voor door de brievenbus. “Een bloemetje thuis krijgen is leuk, maar je moet dan wel thuis zijn. En als je niet thuis bent, moet je het ergens ophalen. Dat hoeft bij de brownie niet.”
Tienduizenden
Tienduizenden doosjes met 6, 12 of 24 brownies erin worden vanuit Meppel door heel het land verstuurd. De Meppeler brownies gaan zelfs internationaal. België en Duitsland zijn een grote markt, en de ‘kleine gebakjes’ gaan ook nog verder weg naar bijvoorbeeld Polen of het Verenigd Koninkrijk.
December is een drukke maand voor de fabrikant. “Deze maand draaien we altijd een omzet die normaal gelijk is aan drie maanden.” Sinterklaas en Kerstmis zijn nu eenmaal drukke tijden. De brownies eindigen regelmatig in de zak van Sinterklaas en bedrijven geven de smakelijkheid vaak weg in een kerstpakket.
En er is nog iets speciaals deze maand. Op 8 december is het nationale browniedag. Maar het is juist een hele rustige dag in Meppel. “De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat wij niet wisten van de nationale browniedag”, moet Heikens lachen. “We hebben het er heel vaak over gehad. Dat er eigenlijk een browniedag moet komen. Maar die is er dus al. Het is dat RTV Drenthe ons erop wijst.”
Officieel is het dan ook misschien geen nationale browniedag. 8 december is het National Brownie Day, een dag in de Verenigde Staten waar liefhebbers extra genieten van de brownie. “Maar daar maken wij gewoon nationale browniedag van”, lacht de eigenaar.
Het brein achter Brownies per Post is Marjolein Kleine uit Sleen. Ze had een theeschenkerij, toen ze in 2010 op het idee kwam om brownies te maken voor op de post. Eerst kleinschalig. Ze bakte de brownies nog zelf.
De vraag wordt steeds groter. Twee jaar later stopt ze met de theeschenkerij en gaat ze fulltime bezig met Brownies per Post. In 2018 verhuist het bedrijf naar Meppel. “Je kan hier zo alle kanten op”, vertelt Heikens. “Meppel heeft een heel goed vestigingsklimaat.”
Zelf bakken zit er ondertussen niet meer in. Dat laat ze extern doen in Meppel. De brownies worden vervolgens in een grote diepvries in het kantoor in Meppel opgeslagen, waar ze allemaal verpakt worden en met een grote postzak op de post worden gedaan.
Het team is inmiddels uitgebreid naar acht mensen. Marjolein Kleine heeft het bedrijf achter haar gelaten. Eerder dit jaar heeft Paul Heikens het overgenomen. Inmiddels zijn er ook meerdere bedrijven die dit concept hebben overgenomen. “Maar Marjolein is de eerste die ermee is gekomen.”
Heikens geniet met volle teugen van de browniewereld, en van de zoetigheid zelf. “Eigenlijk eet ik er te veel van.” En dat gaan er waarschijnlijk niet minder worden. Hij heeft plannen om het bedrijf op te schalen. “Heel ambitieus gesproken denk ik aan 2 of 2,5 keer de grootte van nu.”
Drentse brownie
De brownies zijn in allerlei smaken te verkrijgen. Heikens hoopt daar meer aan toe te voegen, een daarvan is de Drentse brownie. “Welke ingrediënten daar in gaan zitten, dat ga ik nog niet onthullen. Dat moet je volgend jaar maar proeven.”
RTV Drenthe / Stefan Klomp