Het is één van de natste lentes ooit
De lente verloopt een stuk natter dan gebruikelijk. We beleven zelfs de natste lente van deze eeuw want gemiddeld is er al 221,1 mm regen gevallen. Op dit moment staan we daarmee op plek vier van de natste lente ooit gemeten. De komende drie weken kan daar nog enkele tientallen millimeters bijvallen waardoor we waarschijnlijk terecht komen op een tweede of derde plek van de natste lentes ooit gemeten.
De meteorologische lente loopt van 1 maart t/m 31 mei en verloopt tot nu toe kletsnat. Normaal gesproken is onze lente met 153,6 mm regen het droogste seizoen van het jaar. Inmiddels zitten we al op een gemiddelde van 221,1 mm en met nog drie weken lijkt de kans op een top-3 notering daarmee heel groot.
Recordnat is het niet
Van een recordnatte lente is hoogstwaarschijnlijk geen sprake als we op 31 mei de balans opmaken. In 1983 viel er maar liefst 283,7 mm regen gemiddeld over het land. Voor de eerste plaats zou de komende drie weken dus nog ruim 60 mm regen moeten vallen, en dat zit ‘gelukkig’ niet in de vooruitzichten.
Als de rest van de maand mei normaal verloopt kunnen er alsnog enkele tientallen millimeters regen vallen. Plek vier is inmiddels al bereikt en volgens de huidige verwachting komt deze lente uiteindelijk terecht op een tweede of derde plek van de natste lentes ooit gemeten.
Toch ziet het weerbeeld er volgende week een stuk minder wisselvallig uit. De dagen verlopen vaker droog en de zon gaat meer uren maken. Wel zet de temperatuur begin volgende week opnieuw een duidelijke daling in, alvorens het in de tweede helft van de week weer gaat stijgen zodra we de frisse noordenwind kwijtraken.
Natte lente kent ook voordelen
Veel mensen snakken naar een langere periode met aanhoudend mooi en droog lenteweer, maar de de natte lente zorgt ook voor voordelen. Door de grote hoeveelheden regen is uitgangsperiode voor de komende droogteperiode ronduit gunstig. Die loopt doorgaans van 1 april t/m 31 september en op dit moment is er nergens meer in ons land sprake van een flink neerslagtekort.
Vorig jaar was dit een heel ander verhaal. Toen verliep de lente extreem droog en ronduit zonnig, wat ook nog eens gevolgd werd door een droge en hete zomer. Dit zorgde ervoor dat een groot deel van het land te maken had met een extreem hoog neerslagtekort.
Berend van Straaten – Weeronline/ foto shutterstock