Nieuws

Herdenking wegvoeren Joodse stadgenoten in de Wereld Oorlog-2

Het college van B en W en bestuursleden van de stichtingen Joods Monument, Joods Erfgoed en Gedenkstenen Meppel legden vanochtend bloemen bij het Joods Monument in het Slotplantsoen, ter nagedachtenis aan de Joodse stadgenoten die in de nacht van 2 op 3 oktober 1942 werden weggevoerd. Na toespraken werden er bloemen gelegd bij het Joodsmonument. De herdenking vond dit jaar vanwege de viering van het Joods Nieuwjaar plaats op 2 oktober.

Op 2 oktober 1942 moesten de politieagenten van het Meppeler korps om exact zes uur ‘s avonds naar het bureau aan de Hagenstraat komen ter voorbereiding van het wegvoeren van de joodse stadgenoten. De daadwerkelijke uitvoering van de holocaust in Meppel begon tegen het middernachtelijk uur. De volgende ochtend vroeg werden de joodse stadgenoten verzameld bij het station en per trein afgevoerd naar kamp Westerbork.

Voordat de Meppeler joden naar Westerbork werden afgevoerd, was reeds een flink aantal joodse mannen naar werkkampen verbannen. Op 17 augustus 1942 bijvoorbeeld moesten 27 jonge joodse mannen naar het werkkamp in Linde. Reeds na één dag volgde vervoer naar Westerbork en een week daarna waren de meesten van hen gedeporteerd.

Het Joods Monument in het Slotplantsoen werd op 30 september 1997 onthuld. Op granieten platen staan de namen van 232 vermoorde Meppeler joden. Het monument is een ontwerp van wijlen Onno de Ruijter. Het bestaande Joods Monument met een afbeelding van Mozes met de stenen tafelen werd in het nieuwe monument geïntegreerd.

Kindcentrum Het Avontuur, de voormalige basisschool De Woldstroom, heeft het Joods Monument geadopteerd. De leerlingen van groep 8 houden de directe omgeving van het monument schoon

Cheryl Groen/ foto Leo de Harder