Help, een steenmarter in huis
Meer overlast ook in Drenthe. Het zal je maar gebeuren. Je wilt de stofzuiger uit de trapkast pakken en ziet in je ooghoek iets wegschieten. Je kijkt nog eens goed en je staart stomverbaasd in twee al even verschrikte ogen. Wat is dat? Een steenmarter!
Een steenmarter wordt zo’n 15 jaar oud en plant zich jaarlijks voort. Elke worp levert 3-6 nieuwe steenmartertjes op die na twee maanden op zoek moeten naar hun eigen territorium. “Met name in de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Limburg en Noord-Brabant zorgen steenmarters steeds vaker voor overlast en schade bij zowel particulieren als bedrijven”, weet Merijn Janssen van Beestjes Kwijt. “Maar we zien dat het beestje oprukt, ook omdat alle nieuwe lichtingen een eigen territorium nodig hebben.
Verjagen
En zo is het. Steenmarters mogen niet worden gedood. Eigenlijk mogen ze ook niet worden gevangen, maar in sommige provincies worden er uitzonderingen gemaakt, omdat de overlast echt te gek wordt. Die uitzonderingen gelden dan wel alleen voor gecertificeerde ongediertebestrijders. “Ik werk met professionele geurstoffen”, zegt Marco van Hunen van Pestis Imperium, vertegenwoordiger van Beestjes Kwijt in de Achterhoek. “Daarmee kun je ze verjagen”, stelt hij. “Maar ze komen gewoon weer terug, dus er is maar één echte remedie: weren, weren, weren.”
Marco van Hunen weet het zeker: “De steenmarter is er en zal niet meer weggaan. Het is een beschermde diersoort en het beestje mag dus alleen worden geweerd, verjaagd of gevangen. Dat betekent dat het aantal niet minder zal worden. Integendeel, de populatie zal alleen maar verder toenemen. En dus zullen we er in Nederland steeds meer last van krijgen.”
Meer informatie https://beestjeskwijt.nl/