Gemeenteraad Meppel voorkeur voor Themapark
Nee, shows worden er morgen, overmorgen, volgende week, volgende maand, volgend jaar en ook over twee jaar nog niet gegeven. Het themapark in Meppel is nog lang niet definitief. Maar de gemeenteraad heeft nu wel het themapark als voorkeur uitgesproken voor het gebied.
Het gaat nog (lang) niet in de politiek in Meppel over een daadwerkelijke ja of nee tegen de komst van het themapark. Het gaat er nu simpel gezegd om of de gemeente de mogelijkheid van het themapark verder mag onderzoeken. Ingewikkeld gezegd gaat het over streefbeelden, ruimtelijke plannen, structuurvisie, Wet voorkeursrecht gemeente en omgevingsprogramma.
Vier scenario’s
Er waren oorspronkelijk vier scenarios voor het gebied, in het noorden van de gemeente. Een recreatielandschap, een beekdallandschap, een energielandschap of een werklandschap. En toen kwam ineens Puy du Fou daar tussendoor. Het Franse themapark heeft interesse om in Meppel een park van 60 hectare te openen. De provincie en gemeente Meppel vinden de plannen interessant. Zij zien kansen voor bijvoorbeeld werkgelegenheid, recreatie, onderwijs en economie. De verwachting is dat het tegen de 800.000 bezoekers per jaar kan opleveren en dat het meer dan 1.000 banen brengt.
Daardoor zijn eigenlijk de vier scenarios verdwenen. De gemeente Meppel spreekt de voorkeur uit voor het themapark. De wethouder wil graag verder om de ontwikkeling van het themapark verder uit te werken. Mocht het toch op niets uitlopen, dan valt de gemeente terug op een optie voor een bedrijventerrein, met ook ruimte voor natuur. “Het is eigenlijk een combinatie van de vier scenario’s”, aldus Elisabeth Bakkenes namens Sterk Meppel.
‘Duivels dilemma’
De gemeenteraad moet daar alleen ook wat van vinden. “Een duivels dilemma”, noemt Henk Timmer (PvdA) het. Dat heeft er onder meer te maken met de Wet voorkeursrecht gemeente. Die ligt er op het gebied wat er moet komen en houdt in dat inwoners verplicht zijn om hun grond als eerste aan de gemeente aan te bieden, als ze die te koop zetten.
Dat recht heeft de gemeente in 2020 opgelegd om te ruimte te zoeken voor windmolens of een bedrijventerrein. Het themapark speelde toen nog niet. Maar met de voorkeur voor het themapark, wordt dat recht ook verlengd. Enkele partijen vallen hierover, en dan vooral omdat het recht niet is gebruikt voor dat themapark.
We kunnen er ook voor kiezen om het gebied met rust te laten.”
Anouk de Vlieg, GroenLinks
“Het was noodzakelijk voor opgaven die we als gemeente hebben te brengen, vooral energie en bedrijven”, zegt Klaas-Jan Dunnink namens het CDA. “Een mogelijk groots themapark is echter geen argument geweest. Dat argument bestond toen nog niet. Toen de provincie kwam met Puy du Fou bleek die energie-opgave er ineens niet meer te zijn.”
GroenLinks is het felst tegen de plannen. Niet alleen tegen het themapark, ook een bedrijventerrein ziet de partij niet zitten. “We doen alsof we bestemming zoeken voor een gebied dat het nog niet heeft. Maar er werken en wonen al wel mensen. We kunnen er ook voor kiezen om het gebied met rust te laten”, zegt fractievoorzitter Anouk de Vlieg.
Dat gaat niet vooralsnog niet gebeuren. Een meerderheid in de gemeenteraad geeft toestemming om door te gaan met de ontwikkelingen in het gebied, met het themapark als voorkeur.
Stefan Klomp RTV Drenthe/ foto © Puy du Fou / Alain Monéger