Nieuws

Gemeente Meppel boekt financieel positief resultaat

De gemeente Meppel sluit 2024 af met een positief financieel resultaat van € 13,9 miljoen. Dit sterke resultaat is met name ontstaan door incidentele financiële meevallers, waaronder hogere opbrengsten uit bouwleges en extra middelen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen en beschermd wonen. Tegelijkertijd staat Meppel voor scherpe keuzes: de toekomstige bezuinigingen vanuit het Rijk brengen financiële onzekerheden met zich mee. Financiële positie versterkt
Het positieve resultaat van 2024 draagt bij aan een solide financiële positie. De bufferreserve is verder aangevuld en staat nu op € 53,4 miljoen, waardoor Meppel financieel weerbaarder is geworden.

Wethouder Klaas de Vries legt uit: “Dit resultaat is goed nieuws. Het laat zien dat het financieel actieplan zijn vruchten afwerpt en dat we in staat zijn om te investeren in een sterke, toekomstbestendige gemeente. Maar we moeten ons ook realiseren dat veel meevallers incidenteel zijn. De structurele uitdagingen vanaf 2026 vragen om scherpe keuzes.” Uit de recent verschenen landelijke voorjaarsnota blijkt dat gemeenten dit jaar meer geld krijgen. “Deze hogere bijdrage helpt om de jeugdzorguitgaven te dekken en voorkomt lastenverzwaring voor de inwoners,” vervolgt de Vries. “Meppel is een gemeente met ambities. We willen groeien en daarom moeten we investeren in onze voorzieningen. Daarin maken we slimme keuzes, altijd met oog voor de inwoner.” Gemeente Meppel werkt aan de ambitie om binnen vijftien jaar door te groeien naar meer dan 40.000 inwoners.

Investeringen in groei en leefbaarheid
Ondanks de financiële uitdagingen blijft gemeente Meppel investeren in woningbouw, infrastructuur en leefbaarheid. Zo werden in 2024 164 nieuwe woningen gebouwd, vorderden de voorbereidingen voor een hoogspanningsstation op Noord III en investeerde Meppel flink in sport, onderwijs en openbare ruimte. De renovatie van sporthal De Eendracht, de herinrichting van Bleekerseiland en de dorpskern Rogat en de realisatie van een skatepark in Koedijkslanden zijn slechts enkele voorbeelden. Daarnaast zet de gemeente sterk in op een aantrekkelijke en toekomstbestendige woon- en werkomgeving. De realisatie van stadsentree Noordpoort en de vernieuwbouw van schouwburg Ogterop zijn belangrijke speerpunten. Ook is gestart met de uitvoering van het Actieplan Fiets en zijn de warmteplannen per wijk in ontwikkeling.

Doorontwikkeling sociale basis
In 2024 is Meppel gestart met het project ‘Doorontwikkeling Sociale Basis’ om inwoners eerder en beter te ondersteunen. Door in te zetten op preventie, samenwerking en vroegsignalering wil de gemeente zwaardere zorg voorkomen. De Hervormingsagenda Jeugd helpt daarbij, evenals wijk- en dorpsgericht werken en de samenwerking met huisartsen en GGZ. De oplopende uitgaven voor jeugd en Wmo onderstrepen het belang van deze aanpak.

Toekomstperspectief: financiële onzekerheid en takendiscussie
Hoewel Meppel nu financieel gezond is, werpt het zogeheten ‘ravijnjaar’ vanaf 2026 een schaduw vooruit. De structurele bijdragen uit het gemeentefonds nemen af, waardoor Meppel in de toekomst minder financiële ruimte heeft. Om de juiste balans te vinden tussen ambities en middelen, is de gemeente gestart met een takendiscussie. Hierin wordt gekeken naar de kerntaken van de gemeente en hoe beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk ingezet kunnen worden. Wethouder De Vries: “We staan op een kruispunt: hoe zorgen we ervoor dat Meppel ook in de toekomst financieel gezond blijft, terwijl we ook blijven investeren in groei en leefbaarheid? De keuzes die we de komende jaren maken, zijn daarin cruciaal.” De jaarrekening wordt behandeld in de gemeenteraadsvergadering op 22 mei 2025.