Nieuws

Geld voor molen De Vlijt om verbouwing af te maken

Molen de Vlijt in Meppel krijgt 5.000 euro om de verbouwing tot mosterdmolen af te maken. De molen aan de Meppeler grachten is al jaren bezig om de tweede mosterdmolen van het land te worden.

De verbouwing is bijna helemaal klaar. Er moet alleen nog een nieuwe vloer in de molen van 23 meter hoog. Onderin de molen is het een gewoon woonhuis en wonen mensen, bovenin moet de mosterd gemalen gaan worden. De vloer moet het geluid van de molen tegenhouden voor de bewoners onderin.

Momenteel kan de molen nog niet mosterd produceren vanwege papierwerk. Zo rust er op de gehele molen nog een woonbestemming. Om dat aan te passen, zijn de nodige onderzoeken en berekeningen nodig. “Aan ieder onderzoek hangt een prijskaartje vast”, stelt molenaar Kees Vanger.

Toerisme

De molen heeft ook bij de provincie om geld gevraagd. Maar omdat de provincie alleen de subsidie geeft, als ook de gemeente geld geeft, is deze ook bij de gemeente aangevraagd. En de gemeente komt dus in ieder geval over de brug. “Molen de Vlijt is één van de meest gefotografeerde objecten in gemeente Meppel en een beeldbepalend gemeentelijk monument”, motiveert de gemeente het. “Wanneer de molen klaar is voor actieve exploitatie, heeft dit mogelijk een positief effect op toerisme en recreatie.”

Ook heeft de molen verschillende fondsen gevraagd voor financiële steun voor een nieuwe vloer. Het is nog niet bekend wanneer de provincie een besluit neemt over de subsidie.

Origineel is afgebrand

“Kijk, dat we mosterd gaan maken is natuurlijk hartstikke leuk”, zegt Vanger. “Maar er zit ook wat meer achter.” En dat is dat het bestuur en de vrijwilligers de molen willen behouden voor Meppel. De molen kent zijn oorsprong uit 1832, maar daar is niets meer van over na een brand later die eeuw. In 2001 werd begonnen om de molen weer helemaal op te bouwen, alleen de stenen romp was toen nog overgebleven. Een jaar later stond de molen er, alleen nog helemaal leeg van binnen.

De eerste 13 jaar is er vervolgens weinig tot geen onderhoud gepleegd, waardoor de molen opnieuw in verval raakte. Maar onder leiding van een nieuw bestuur en molenaar Kees Vanger is uiteindelijk ingezet op onderhoud en om de tweede mosterdmolen van het land te worden.

Stefan Klomp (RTV Drenthe)/ foto Leo de Harder