Sport

Geen meldingen van grensoverschrijdend gedrag

Vier grote Drentse sportverenigingen hebben geen meldingen binnen gekregen van grensoverschrijdend gedrag. En dat is opvallend, want bij het Centrum Veilige Sport Nederland is het aantal meldingen gestegen van 873 in 2021 naar 1400 in 2022, zo meldde de NOS vanochtend.

Het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSP) kreeg eerder ongeveer 800 meldingen per jaar binnen. Het gaat dan over grensoverschrijdend gedrag op emotioneel, lichamelijk of seksueel gebied. Ongeveer een op de vijf melders zou volgens de CVSP uiteindelijk naar de autoriteiten stappen. Het merendeel betreft meldingen uit de amateursportwereld. Het CVSP zegt ook meldingen uit Drenthe te hebben gekregen maar wil niet zeggen hoeveel, om welke verenigingen het gaat en wat de aard van de meldingen is.

Beleid op papier gezet
Bij grote Drentse clubs zijn dus geen meldingen binnen gekomen. Het gaat om de Asser volleybalvereniging Sudosa-Desto, de Asser voetbalvereniging ACV, handbalvereniging Hurry-Up uit Zwartemeer en korfbalvereniging DOS ’46 uit Nijeveen.

Alfred Barkhuis, voorzitter van het bestuur van Sudosa-Desto herkent het landelijke beeld niet. “Er bestonden bij ons al mondelinge afspraken, maar na alle aandacht in de media voor The Voice hebben we dat op papier gezet en ons beleid op de website geplaatst. Een van die afspraken is dat iedereen die met jeugd werkt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig heeft. Verder hebben wij de afspraak dat er nooit een één-op-ééngesprek tussen een trainer en speler achter gesloten deuren plaats mag vinden.”

Vertrouwenspersonen aangesteld
De volleybalvereniging uit Assen heeft een commissie Veilig Sport Klimaat ingesteld met twee eigen vertrouwenspersonen. Eerder werd doorverwezen naar de vertrouwenspersoon van de bond Nevobo. Verder houdt Sudosa-Desto aan het begin van het jaar bijeenkomsten voor trainers waar grensoverschrijdend gedrag wordt besproken. “De inzet is positief coachen; plezier en vertrouwen zijn bij ons kernwoorden”, aldus Barkhuis.

Ook korfbalvereniging DOS ’46 uit Nijeveen heeft een vertrouwenspersoon, net als de Asser Christelijke Voetbalvereniging. Bij beide is geen enkele melding binnen gekomen. Handbalvereniging Hurry-Up uit Zwartemeer heeft het mobiele nummer van de vertrouwenspersoon Erwin van Biemen op de website staan. Ook hij heeft nog geen meldingen gehad.

Vriendschappelijke sfeer
Volgens Van Biemen worden de regels omtrent grensoverschrijdend gedrag regelmatig besproken met trainers. “Het gaat om simpele dingen zoals de regel dat mannelijke coaches niets te zoeken hebben in de vrouwenkleedkamer en vice versa.” Hij noemt de handbalvereniging een ‘familieclub’. “Jongens en meisjes gaan hier vriendschappelijk met elkaar om. Ze vliegen elkaar regelmatig om de nek. Er zijn geen ‘groepjes’ en er gebeuren geen vervelende dingen”, aldus Van Biemen.

RTV Drenthe/ NOS/ Foto Pixabay