Fleur Bloemen Stichting: Meer meldingen van pesten
“Een verklaring heb ik er niet voor. Maar ik denk dat de jongeren tegenwoordig vaker aan de bel trekken. Voorheen hielden ze het misschien dichter bij zichzelf. Ook de jeugd wordt mondiger. Als ze iets dwarszit zoeken ze misschien eerder hulp.”
Het aantal meldingen van pesten op school, zowel op basisscholen als op middelbare scholen, is het afgelopen jaar gestegen. Dat meldt de Inspectie van het Onderwijs. Vorig jaar ging het om 622 meldingen in Nederland, tegen 489 in 2023 en 424 in 2022.
Bij de Fleur Bloemen Stichting uit Meppel hadden ze vorig jaar het ook erg druk, zegt bestuurslid Petra Lueb. Deze stichting probeert pesten onder kinderen tegen te gaan. Ze is opgericht ter nagedachtenis van Fleur Bloemen, die op 15-jarige leeftijd zelfmoord pleegde nadat ze veelvuldig werd gepest. “Het is mooi dat we wat meer bekendheid krijgen”, zegt ze over de toenemende drukte. “Maar aan de andere kant, zouden we niet nodig moeten zijn.”
De stichting geeft onder meer voorlichting op scholen. Tegelijk kunnen ouders of kinderen zich ook bij de stichting melden met vragen of als ze gepest worden. Wat ze bij de stichting merken is dat scholen in de regio soms “te laconiek” reageren op meldingen. Wanneer de stichting vervolgens aanklopt bij een school, volgt er wel ineens actie.
“Dat vind ik heel erg bezwaarlijk. Ik vind dat je elke leerling serieus moet nemen. Een leerling komt niet voor niets naar je toe. Die voelt zich niet veilig. Op een school hoor je veilig te zijn. Een school hoort dat serieus op te pakken.”
De inspectie ziet dit ook gebeuren en noemt het dan ook zorgelijk. “Scholen waar sprake is van psychisch geweld, zoals pesten, lukt het onvoldoende om de verstoorde groepsdynamiek door dit psychisch geweld te doen stoppen. De vertrouwensinspecteurs vinden dit zorgelijk vanwege de aanzienlijke gevolgen van pestgedrag”, schrijft de inspectie.
Sociale media
Het blijkt voor scholen lastig om om te gaan met online pesten. Het pesten stopt niet op school, maar gaat verder via sociale media. “Het gebeurt soms in de klas, maar vaak daarbuiten. En vooral online is het een hardnekkig issue. Daar gaat het 24 uur per dag door”, zegt Rogier Oet, directeur toezicht van de Onderwijsinspectie, tegen de NOS.
“Als ik naar mijn eigen nichtje kijk, naar Fleur Bloemen, die werd ook via de telefoon lastiggevallen. Die kreeg de meest vreselijke dingen op haar beeldscherm te zien”, zegt Petra Lueb, die daarmee aangeeft dat het pesten altijd al online verder ging. “Alleen krijg je steeds meer platformen momenteel. Achter de computer anoniem helemaal kapot maken. Dat is vrij makkelijk.”
Stefan Klomp (RTV Meppel)