Fietspad komt twee meter van een sloot te liggen
Het fietspad dat langs een sloot in de wijk Oosterboer in Meppel moet komen, wordt verplaatst. Buurtbewoners zijn fel tegen de komst van het nieuwe fietspad en vrezen dat kinderen de sloot in fietsen. Naast het water staan twee basisscholen. De gemeente heeft nu besloten om het fietspad minstens twee meter van de sloot aan te leggen.
“Hiermee vergroten wij de veiligheid op het pad”, schrijft de gemeente als reden. Maar het verzet stopt hiermee niet. Veel ruimte op de berm waar het nieuwe fietspad moet komen is er niet. Aan de ene kant is dus de sloot, aan de andere kant staan monumentale bomen. “Hoe dichter het bij de bomen komt, hoe slechter het is voor de bomen”, reageert Gert Gouw. Hij is een van de initiatiefnemers voor een petitie tegen de plannen. Vandaag wordt deze petitie, die bijna 900 keer is ondertekend, aangeboden.
Het huidige fietspad ligt parallel aan het nieuw aan te leggen pad, maar dan aan de andere kant van de bomen. De gemeente noemt het huidige pad onveilig. Het is namelijk ook een oprit naar een vrijstaande boerderij. Volgens de gemeente is het pad te smal voor fietsers en auto’s. De bewoonster van de boerderij laat weten dat fietsers niet of nauwelijks aan de kant gaan als zij de oprit op- of af rijdt. Overigens komt het verzoek voor een nieuw pad niet van de bewoonster.
Fietsers tellen
Bewoners van de wijk vinden het maar een vreemde beredenering. De initiatiefnemers van de petitie hebben daarom ook verkeerstellingen gedaan. Zij concluderen dat er gemiddeld nog geen auto per uur over het pad rijdt, tegenover 40 fietsers en voetgangers per uur. Een hek tussen het fietspad en de sloot lijkt een mogelijke oplossing, maar die kan niet geplaatst worden, omdat dan het waterschap de sloot niet kan baggeren.
Intussen houdt de lokale politiek zich er ook mee bezig. De ChristenUnie heeft al vragen gesteld, waarna de gemeente onder meer antwoordt dat het pad twee meter wordt opgeschoven. Oorspronkelijk zou de aanleg half november al beginnen. Dat is inmiddels opgeschort naar januari. Bewoners hebben al aangegeven actie te gaan voeren als de aanleg doorgaat. “Dan pakken we wat campingstoelen en tafels en gaan we daar lekker zitten”, zegt Niesko Dubbelboer, mede-initiatiefnemer van de petitie. “Koffie erbij, en dan gaan we in gesprek met iedereen die maar wil.”
Scholen maken zorgen en overuren
De twee scholen die aan het toekomstige pad grenzen zijn niet blij met het plan. “Hoewel het geplande fietspad binnen de vastgestelde veiligheidsnormen valt, maken de scholen zich ernstig zorgen over de nabijheid van de diepe sloot”, schrijft Niels Strolenberg, voorzitter van onderwijsstichting Promes, namens de twee scholen in een brief aan de gemeente. “Dit levert vooral risico’s op voor jonge kinderen die frequent gebruikmaken van het pad. De diepe ligging van de sloot versterkt het gevoel van onveiligheid.”
De twee scholen maken zelfs overuren door de onrust in de wijk. “De scholen hebben aangegeven dat zij momenteel extra druk ervaren door de klachten van buurtbewoners over het proces rondom het fietspad. Als belanghebbenden zijn de scholen uiteraard bereid mee te denken, maar zij hebben niet de positie om besluiten te nemen, noch de verantwoordelijkheid. Dit leidt tot frustratie en onnodige belasting.” Zo lopen er regelmatig ouders de scholen in om uitleg te vragen. Daarom vragen de scholen om een contactpersoon vanuit de gemeente, om de regie te pakken.
Om uiteindelijk wel tot een oplossing te komen, willen de scholen een overleg met buurtbewoners en de gemeente om de verkeersveiligheid in de hele wijk te bespreken. Ook stellen ze voor om de scholen te betrekken in een ‘serieus gesprek’ over de zorgen en mogelijke oplossingen en veiligheidsmaatregelen.
Stefan Klompt (RTV Drenthe)