Nieuws

Drukkerijmuseum Meppel lijkt een jaar gered

Het Drukkerijmuseum blijft een jaar langer open. Een meerderheid van de partijen in de Provinciale Staten vindt dat de provincie Drenthe geld moet uittrekken voor het museum in Meppel. “We zijn blij verrast. Uiteraard zijn we dat”, reageert Jan Schilperoord namens het bestuur van het museum. Hij is nog wel voorzichtig. Dinsdag discussieert de provincie erover. “Als het besluit daadwerkelijk wordt genomen, gaat hier zeker de vlag uit. Tot die tijd zijn we ingetogen.”

BBB en GroenLinks komen dinsdag met een voorstel naar de Provinciale Staten om eenmalig 35.000 euro over te maken naar het Drukkerijmuseum. De PvdA steunt dat idee. Die drie partijen hebben een meerderheid en dat betekent dat de provincie het moet uitvoeren. Gert Voltrop van de BBB hanteert dezelfde woorden als het Drukkerijmuseum. “De vlag kan pas dinsdag uit. Het ziet er goed uit, maar ik ben liever achteraf positief dan dat ik te vroeg juich.”

Gemeente wil geen extra geld geven
Het museum in Meppel heeft het financieel lastig. De vaste lasten voor verzekering en verwarming zijn de afgelopen periode flink gestegen. Het museum, dat in een Rijksmonument zit, krijgt jaarlijks 26.000 euro van de gemeente. Dat is hetzelfde bedrag als 15 jaar geleden en is dus niet meegegaan met de inflatie. Het museum telt nog één betaalde kracht, die de ruim veertig vrijwilligers aanstuurt.

Het museum heeft de gemeente om een verhoging van de subsidie gevraagd, maar dat ziet wethouder Jeannet Bos niet zitten. Zij wijst erop dat Meppel niet de financiële verantwoording voor instellingen kan dragen. Daarop zag het bestuur geen andere optie dan om de deuren te sluiten. 30 mei zou de laatste openingsdag zijn.

Museum krijgt jaar tijd
“Als het plan erdoor komt, gaan wij ook op 1 juni open. Wij hoeven dan niet tussentijds dicht”, zegt Jan Schilperoord. “Maar, daarmee zijn we er nog niet.” Want voor de lange termijn is ook een oplossing nodig, de bijdrage van de provincie is eenmalig, waardoor het museum tijd krijgt om op zoek te gaan naar die oplossing.

Tijd, voor een upgrade. “Als we doorwillen, moeten we het museum updaten, zodat het voor alle leeftijden leuk blijft.” Daar heeft het museum een bureau voor in de arm genomen, om tot een ‘versie 2.0 van het grafische erfgoed in Meppel’ te komen. Idee is onder andere om het museum meer interactief te maken. “Hier kunnen we het komende jaar mee aan de gang.”

Schilperoord spreekt zijn hoop uit dat dit zetje van de provincie betekent dat nu ook de gemeente een stap zet. Ook is er een sponsortraject gestart om structureel gelden te verkrijgen vanuit het bedrijfsleven en particulieren. Bij het Waarborgfonds heeft het museum ook een aanvraag gedaan, voor een structurele oplossing. Het bestuur verwacht dat daar binnenkort een reactie op komt.

Drukkerijstad
BBB vroeg eerder de provincie al om geld vrij te maken voor het museum. “Maar de deur ging al snel dicht”, zegt Statenlid Veltrop. Hij wijst op de geschiedenis van Meppel en Drenthe en hoe het museum daarbij hoort. “Meppel is een drukkersstad. Daar hoort dit bij.”

Zo is in Meppel de eerste editie van de verzetskrant Trouw gedrukt. In het Drukkerijmuseum is de geschiedenis van communicatie te zien: grottekeningen, maar vooral veel oude drukmachines. De vrijwilligers geven demonstraties van de machines en kinderen kunnen zelf aan de slag. “Het zou zonde zijn als dit verdwijnt”, vindt Veltrop. “Daarom komen we met dit voorstel.”

Stijgende lijn
Terwijl Schilperoord vol spanning zit te wachten op het resultaat dinsdag, lopen de bezoekers in en uit het museum. Stein van Ittersum, voorzitter van het museum, komt ertussen. “Toen ik tien jaar geleden kwam hadden we 3.000 bezoekers. Voor corona zaten we op 9.000.” Nu keren de bezoekers weer terug na de coronaperiode, zien de twee. Vorig jaar trok het museum 5.200 bezoekers. “Ondanks dat we nog een paar maanden dicht moesten door corona”, voegt Schilperoord toe. “Nu hebben we de stijgende lijn weer te pakken.”

Stefan Klomp (RTV Drenthe)